Am cautat in istoria lumii sa vad daca pot gasi undeva un alt exemplu in care o localitate sau un teritoriu a mai fost declarat “zona speciala de siguranta publica” asa cum a fost cazul localitatii Pungesti din judetul Vaslui si mare mi-a fost surpriza sa aflu ca in perioada 1952-1960, in timpul rascoalei Mau Mau din Kenya, britanicii au instaurat o vasta zona speciala de siguranta in care vanau pe oricine suspectau ca ar fi facut parte din gruparea Mau Mau.
Se sfarșește rușinea zonei de siguranța de la Pungești. Doar in Kenya din timpul rascoalei Mau Mau a mai fost o asemenea rușine
Asadar, o masura coloniala britanica a ajuns sa fie folosita si in Romania intr-o localitate saraca de agricultori din judetul Vaslui. Oare am regresat chiar atat de mult incat suntem tratati ca o tara africana de la jumatatea secolului trecut cand inca mai exista perioada coloniala?
Un an de zile satenii din Pungesti si din satele vecine au fost tinuti in tarc. Abia acum politia ridica restrictiile impuse la Pungesti privind instituirea zonei de siguranta. De ce nu s-a vorbit in campania electorala si sa se dezbata acest caz? De ce nici un politician care a cersit voturile romanilor nu a protestat impotriva abuzurilor efectuate asupra taranilor din Pungesti?
Cei de la PSD nu-si explica cum de au pierdut alegerile si dau vina pe incidentele din diaspora dar totusi s-a dovedit ca alegerile le-au pierdut in urma votului din tara. Poate ca si instituirea zonei de siguranta coloniale de la Pungesti a cantarit mult la aceste alegeri prezidentiale. Cu cine or fi votat oare oamenii din Pungesti?
CHEVRON SE RETRAGE DIN ROMANIA. Rămâne totuși rușinea “zonei de siguranță Pungești”, a propagandei mincinoase a “independentei energetice” și a trădării interesului national de către Bășină președinte și Tonta prim-ministru.
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Afirmarea identității românești dincoace de Prut va avea de înfruntat, de acum încolo, piedici cu mult mai mari ca cele din 2002, după revenirea în forță a comuniștilor la guvernare… Vom plânge-n pumni încă mult timp pentru că nu dorim să recunoaștem un adevăr: toate necazurile care ni se trag […]