Lansare de carte la ICR: „Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916 – 1919”

Lansare de carte la ICR: „Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916 – 1919”,
lucrare dedicată aniversării a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial

Miercuri, 25 februarie 2015, ora 17.00,  la sediul ICR va fi lansat volumul „Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc” de Adrian – Silvan Ionescu. Evenimentul va fi prezentat de Acad. Dan Berindei, preşedinte de onoare al Secţiei de Istorie şi Arheologie, şi de autor,  Dr. Adrian – Silvan Ionescu, istoric de artă.
Asociaţia “6 Dorobanţi” va prezenta în deschidere un ceremonial militar ce va omagia combatanţii de acum 100 de ani.

Lansare de carte la ICR: „Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916 – 1919”

[tp_product id=”206613601″ feed=”3744″]
Lucrarea este dedicată aniversării a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial (1914), război în care România, după doi ani de neutralitate, a intrat să lupte alături de Antantă.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Volumul este prefațat de un studiu despre Serviciul Fotografic al Armatei Române, aflat la dispoziţia Marelui Cartier General din anul 1916, care include fotografi şi operatori celebri în epocă, a căror misiune era aceea de a însoţi deplasarea trupelor pe front, realizând jurnalul iconografic al diverselor unităţi în timpul manevrelor.

În acest album se regăsesc figuri emblematice pentru istoria României: Regina Maria, Regele Ferdinand, Principele Carol, principesele Elisabeta, Maria, Ileana, principele Nicolae, veniţi pe front să-i încurajeze pe soldaţii români. Generali români şi francezi – Eremia Grigorescu, Arthur Văitoianu, generalul Henri Berthelot, şeful Misiunii Militare Franceze  ş. a.,  alături de miile de combatanţi anonimi care şi-au jertfit vieţile pentru salvarea României vor rămâne, prin aceste imagini, în memoria timpului.

Bogatul material iconografic a fost conservat,  în perioada interbelică şi postbelică, în fototeci ale unor muzee şi biblioteci:  Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Militar Naţional, Biblioteca Academiei Române, Arhivele Naţionale, Biblioteca Naţională, Arhivele Militare Piteşti etc.  Pentru o reconstituire adecvată, imaginile au fost grupate tematic pentru a reda cele mai importante evenimente derulate până la finalul războiului, în 1919: Familia regală pe front, Artileria, Aviația, Marina, Misiunea Militară franceză, Serviciul religios, Prizonieri germani şi capturi de război, Ambulanța, Masa ostăşească, Repausul, Perioada de ocupaţie etc.

Accesul la evenimentul din 25 februarie, de la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, Bucureşti), este liber, in limita locurilor disponibile.

Lansare de carte la ICR: „Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916 - 1919”, foto: icr.ro
Lansare de carte la ICR: „Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916 – 1919”, foto: icr.ro

Sursa:

[1] www.icr.ro

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Dacii din Kazahstan

mar feb. 24 , 2015
Povestea romanilor din Kazahstan este una tragica, mulți dintre ei ajungand acolo ori din cauza masurilor de epurare etnica din timpul imperiului țarist ori fiind deportați dupa 1940, fie in calitate de civili sau prizonieri militari. Cert este ca in Kazahstan inca mai rezista o mica comunitate de romani, estimata […]
Dacii din Kazahstan, Românii din Kazahstan

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News