Consilierii UDMR Carei au votat ieri, la şedinta Consiliului Local, împotriva amplasării în oraş a bustului lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României, scrie Buletindecarei.ro.
În sala de şedinte nu au fost reprezentanţi ai presei sătmărene de limba română şi nici cameramani de la televiziunile locale, ca urmare a intervenţiei primarului UDMR Eugen Kovacs.
Motivele invocate pentru refuzul amplasării bustului poetului naţional Mihai Eminescu în parcul din faţa tipografiei, ce adăposteste şi alţi scriitori maghiari , sunt mai mult decât puerile şi se referă la faptul că nu a fost menţionat materialul din care va fi realizat acesta, potrivit activenews.ro
Primarul UDMR din Carei a interzis statuia lui Mihai Eminescu in oras
Situația de altfel nu este unică, Consiliul Local din Carei refuzând și cu alte ocazii amplasarea unor busturi ale unor mari personalități românești precum Ionel Brătianu şi regele Ferdinand. Este o bătaie de joc ceea ce se întâmplă prin localitățile unde cetățenii români au făcut greșeala de a alege în posturi de conducere pitecantropi de la UDMR.
Mihai Eminescu nu are dreptul la o statuie într-un oraș din România? Bine în schimb că le este permis extremiștilor maghiari să-și amplaseze pe pământ românesc statuile unor criminali de război cum ar fi Albert Wass!
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Articol scris de Eminescu la 20 de ani, publicat in “Federatiunea” condusa de Ion Poruţiu la Pesta, si pentru care a fost urmarit de organele unguresti si dat in judecata, motiv pentru care a trebuit sa paraseasca Austro-Ungaria: (…) Măsurariul civilizaţiei unui popor în ziua de azi e: o limbă […]