Noul “Radio Erevan” s-a mutat în Pakistan. Gulaș informațional, tocăniță de gazetă.
Un portal “educațional” din Pakistan a publicat un material despre Dragobetele sărbătorit de către vecinii din Bulgaria din orașul Yambol. Titlul articolului cu pricina este “Orașul Yambol din Bulgaria sărbătorește Dragobetele în costumele tradiționale”, iar sub acesta este așezată o imagine care într-adevăr pare a fi din orașul Yambol din Bulgaria în descrierea sa stă scris:
“Bucharest (Hungary) : People from Yambol city of Bulgaria wearing traditional outfits attend an event to celebrate ‘Dragobetele’, the Romanian ancient Valentine’s day at The Village Museum’ here on Sunday. Romanian “Dragobetele’ will be celebrated on Feb 24. People believe that birds choose their partner on this day. -AFP”
“București (Ungaria) : Oamenii din orașul Yambol din Bulgaria au purtat costume tradiționale pentru a sărbători ‘Dragobetele’, o veche zi a sfântului Valentin în stil românesc la Muzeului Satului ce va avea loc duminică. ‘Dragobetele’ românesc va fi sărbătorit pe 24 februarie. Oamenii cred că păsările își vor alege perechea în această zi.”
Înainte totuși de a-i acuza pe pakistanezi de lipsă de profesionalism și de lipsă totală de cunoștințe de geografie un mic amănunt ne-a sărit foarte repede în ochi : în scurta descriere a imaginii stă scris AFP. Să fie vorba oare de Agence France-Presse (AFP)?
Noul “Radio Erevan” s-a mutat în Pakistan. Gulaș informațional, tocăniță de gazetă
Am descoperit ca scurta descriere care insotea acea imagine poate fi regăsită și pe gettyimages.com un site specializat unde fotografii iși pot vinde creațiile lor. Cum de s-a putut ajunge la un asemenea gulaș informațional numai cel care a făcut respectiva descriere ne poate spune, o descriere de altfel care după cum se vede este și ea ușor deformată în forma ei finală.
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Regiunea istorică Bucovina (germ. Buchenland, “ţara de fagi”), devenită Ducatul Bucovinei în Imperiul Austro-Ungar, cuprinde un teritoriu acoperind astăzi zona adiacentă oraşelor Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Siret şi Vicovu de Sus din România, precum şi Cernăuţi şi Storojineţ din Ucraina. Nordul Bucovinei face astăzi parte din regiunea Cernăuţi din Ucraina. […]