Mania anti-coruptiei in Romania

Cotidianul „The New York Times” a publicat un articol de opinie, sub semnatura lui Patrick Basham, privind evolutia din ultima vreme a luptei anticoruptiei in România.

Autorul articolului considera ca avantul luat de domeniul judiciar din Romania este pe cale sa dea naștere unui abuz de putere și recomanda o comisie a adevarului, care sa recunoasca faptele rele din trecut, dar acestea sa fie iertate, iar viitorii pași greșiți sa fie judecați pe baze noi, nepartinice.

Mania anti-coruptiei in Romania

Cu bulevardele sale largi, marginite de copaci și de cladiri in stil Belle Epoque, acest oraș era cunoscut candva ca Micul Paris. Astazi, capitala Romaniei amintește mai degraba de Revoluția Franceza, pentru ca e in fierberea unei domnii legale a terorii, spune Basham despre București.

Odata cu victoria lui Klaus Iohannis, efortul anticorupție a intrat in vrie. Daca autoritatea executiva ramane la prim-ministru, Victor Ponta, liderul PSD, Președinția poate fi o platforma puternica de lupta anticorupție. Li s-a negat dreptul la justiție zeci de ani, intai de catre dictatura, apoi de niște demoocrați ineficienți, iar acum romanii sprijina entuziaști cauza anticorupție.

Dupa ce o „maturare” judiciara care a inceput sub Basescu a dus la peste 1.000 de condamnari ale politicienilor și oamenilor de afaceri numai anul trecut, in campanie aceasta s-a dovedit o tema electorala-cheie. Acum totul s-a transformat intr-un populism brut, se arata in articol.

Unii romani privesc acum legiunea condamnaților in graba ca o incercare nefericita de a impresiona America. In timp ce Bruxelles-ul nu a amenințat niciodata Romania cu suspendarea finanțarii, la București a existat temerea ca un eșec al reformei justiției ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Romaniei.

Ca arbitri ai bunei guvernari, nici Statele Unite, nici Uniunea Europeana nu ar trebui sa taca in privința abuzului guvernamental asupra puterii de punere sub acuzare. Sigur, o Romanie mai puțin corupta ar fi o membra mai buna a Uniunii Europene și un aliat NATO mai de incredere, dar ar fi o greșeala sa fie acceptat volumul mare de acte de justiție in locul calitații acestora ca o unitate masurabila a succesului, mai scrie Basham.

Patrick Basham este directorul Democracy Institute, o organizație de cercetare in domeniul politicilor publice cu sedii la Washingon și Londra. Institutul a fost fondat in 2006, iar Patrick Basham este și colaborator al Institutului Cato și director fondator al Centrului pentru Afaceri Sociale de la Institutul Fraser din Canada.

Mania anti-corupţiei în România

Sursa: [1] Răscrucea , nytimes.com

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

2 zile ago

Anamaria GAVRILĂ: „Toți cei care sunt împotriva sistemului sunt cenzurați.Conturile lor sunt închise. Postările dispar”

Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…

3 zile ago

7 Aprilie 1908 – Prigonirea tricolorului românesc. Preot osândit la închisoare pentru tricolorul românesc!

La data de 7 aprilie 1908 avea loc într-o comună din Arad un samavolnic act…

3 zile ago

Grup infracțional organizat de hărțuitori online, sprijinit de autorități și presa progresistă

Un cont vechi de aproximativ 13 ani al redactorului nostru șef, Fandel Mihai, https://facebook.com/mihai.fandel, a…

4 zile ago

Lilioara Găitan, cadru didactic la Suceava, hărțuitor politic și ideologic pe Facebook

La începutul lunii ianuarie 2025 încă aveam un abonament Facebook verificat, din ăla cu bulină…

4 zile ago

Ziua jertfei

De ziua jertfei mă închin Purtând în suflet apăsarea Acelui timp mai greu ca marea…

7 zile ago