libris.ro

Mania anti-coruptiei in Romania

Mania anti-coruptiei in Romania

Cotidianul „The New York Times” a publicat un articol de opinie, sub semnatura lui Patrick Basham, privind evolutia din ultima vreme a luptei anticoruptiei in România.

Autorul articolului considera ca avantul luat de domeniul judiciar din Romania este pe cale sa dea naștere unui abuz de putere și recomanda o comisie a adevarului, care sa recunoasca faptele rele din trecut, dar acestea sa fie iertate, iar viitorii pași greșiți sa fie judecați pe baze noi, nepartinice.

Mania anti-coruptiei in Romania

Cu bulevardele sale largi, marginite de copaci și de cladiri in stil Belle Epoque, acest oraș era cunoscut candva ca Micul Paris. Astazi, capitala Romaniei amintește mai degraba de Revoluția Franceza, pentru ca e in fierberea unei domnii legale a terorii, spune Basham despre București.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Odata cu victoria lui Klaus Iohannis, efortul anticorupție a intrat in vrie. Daca autoritatea executiva ramane la prim-ministru, Victor Ponta, liderul PSD, Președinția poate fi o platforma puternica de lupta anticorupție. Li s-a negat dreptul la justiție zeci de ani, intai de catre dictatura, apoi de niște demoocrați ineficienți, iar acum romanii sprijina entuziaști cauza anticorupție.

Dupa ce o „maturare” judiciara care a inceput sub Basescu a dus la peste 1.000 de condamnari ale politicienilor și oamenilor de afaceri numai anul trecut, in campanie aceasta s-a dovedit o tema electorala-cheie. Acum totul s-a transformat intr-un populism brut, se arata in articol.

Unii romani privesc acum legiunea condamnaților in graba ca o incercare nefericita de a impresiona America. In timp ce Bruxelles-ul nu a amenințat niciodata Romania cu suspendarea finanțarii, la București a existat temerea ca un eșec al reformei justiției ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Romaniei.

Ca arbitri ai bunei guvernari, nici Statele Unite, nici Uniunea Europeana nu ar trebui sa taca in privința abuzului guvernamental asupra puterii de punere sub acuzare. Sigur, o Romanie mai puțin corupta ar fi o membra mai buna a Uniunii Europene și un aliat NATO mai de incredere, dar ar fi o greșeala sa fie acceptat volumul mare de acte de justiție in locul calitații acestora ca o unitate masurabila a succesului, mai scrie Basham.

Patrick Basham este directorul Democracy Institute, o organizație de cercetare in domeniul politicilor publice cu sedii la Washingon și Londra. Institutul a fost fondat in 2006, iar Patrick Basham este și colaborator al Institutului Cato și director fondator al Centrului pentru Afaceri Sociale de la Institutul Fraser din Canada.

Mania anti-corupţiei în România
Mania anti-corupţiei în România

Sursa: [1] Răscrucea , nytimes.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info