S-a întâmplat în 7 martie1793: Prima utilizare a ghilotinei la Rouen. Ghilotina este un mecanism gravitaţional prevăzut cu un cuţit masiv, mobil, de formă trapezoidală, care alunecă ghidat, construit în scopul decapitării rapide condamnatului la moarte.
Instrumente asemănătoare pentru execuţia prin decapitare au existat anterior, aşa cum au fost cele din insulele britanice, “Fecioara scoţiană” (în engleză, Scottish Maiden, 1661) sau “Toporul din Halifax”, sau cea din Italia, “Mannaia” (în italiană, mannaia semnifică satâr).Toate aceste instrumente de execuţie au fost folosite în practică până către sfârşitul secolului al 18-lea, după care au fost abandonate.
La 7 martie 1793 avea loc prima utilizare a ghilotinei la Rouen. N-ar fi necesara si astazi in Romania?
Doctorul Joseph Ignace Guillotin cere la 10 octombrie 1789 introducerea utilizării ghilotinei, pentru a pune capăt execuţiilor crude anterioare, în care călăul nu reuşea adeseori decapitarea la prima încercare.
În cazul ghilotinării, prin despărţirea foarte rapidă a capului de trunchi, având ca efect imediat tăierii măduvei spinării, se consideră că moartea se produce într-un timp extrem de scurt, de ordinul milisecundelor, scurtând astfel suferinţa condamnatului.
Guillotin a fost sprijinit în cererea sa de călăul Parisului timpului respectiv, Charles Henri Sanson, care descria amănunţit dezavantajele decapitării cu sabia.Guillotin a suferit sufleteşte din cauză că instrumentul de execuţie purta şi a continuat să poarte numele lui.
Ideea şi scopul declarat al creerii mecanismului era de a ameliora suferinţele osânditului la moarte, lucru care, din păcate, a fost interpretat altfel de către posteritate.
Sursa:
[1] Nicolae Uszkai