Site icon Glasul.info

Grecia ameninta sa confiste proprietati, terenuri si intreprinderi apartinand Germaniei

Grecia este  pe cale sa confiste  proprietati, terenuri si intreprinderile apartinand Germaniei daca Berlinul nu este de acord pentru a da  compensari pentru perioada  ocupatiei naziste din al doilea razboi mondial.

Prim-ministrul Alexis Tsipras a cerut Germaniei plata ce se ridica la mai mult de £112 miliarde drept despagubiri.

El a spus anterior, aceste plati nu acopera cerintele pentru compensarea infrastructurilor distruse, compensatii pentru crime de razboi si returnarea  unui imprumut fortat pentru  nazisti.

Grecia ameninta sa confiste  proprietati, terenuri si intreprinderi apartinand Germaniei

Intr-o adresa emotiva in fata Parlamentului el a spus ca guvernul sau are o datorie istorica fata de oamenii care „s-au luptat  si si-au dat viata pentru a invinge nazismul”.

Germania a respins cererile ieri, spunand ca a platit despagubiri catre Grecia.

Un purtator de cuvant pentru cancelarul German Angela Merkel a declarat ca problema pe care au avut-o a fost “legal si politic rezolvata” la acel moment si in timpul discutiilor care au dus la reunificarea Germaniei in 1990.

Dar politicienii greci au avansat prin persoana fostului Ministru al  Justitie Nikos Paraskevoloulos, idea de a restatua decizia Inaltei Curti din 2000 prin care i se permite Atenei sa confiste  proprietati germane pentru a compensa victimele unui masacru nazist de 218 civili greci in satul Distomo.

Decizia privind proprietatile/activul german poate fi sustinuta numai de un ministru de Justitie si predecesorii sai si au avertizat intotdeauna ca vor face acest lucru. Situatia se refera la o atrocitate specifica petrecuta in satul Distomo in care fortele naziste au avut o iesire violenta, macelarind in doua ore barbati, femei si copii pretinzand ca a fost un raspuns la un atac al de fortele de rezistenta.

Intre timp in Germania au fost analizate cererile dintr-un plan mai larg privind confiscarea activului german.

Revista Spiegel a raportat ieri ca ea a auzit de un plan de a confisca proprietati si active germane in cazul in care cererea de despagubiri a fost admisa.

Acest lucru ar implica confiscarea Institutului Goethe, organizatie culturala de prestigiu din strainatate, precum afacerile si activele firmelor germane. Resentimentul datorat a patru ani de ocupatie nazista a Greciei, in care 250.000 de oameni au fost ucisi, este de lunga durata.

Dar el a fost reinviat de masurile de austeritate dureroase impuse de zona euro din 2010 in conformitate cu pachetul de salvare internationala  de £175 de miliarde.

Mass-media greaca a prezentat-o pe doamna Merkel si pe ministrul ei de finante in uniforme naziste. Si primul act al noului prim-ministru, Domnul Tsipras, a fost sa depună o coroana de flori la locul unde 200 comunistii greci au fost impuscati de nazisti.

Domnul Tsipras a spus Parlamentului – in timpul unei dezbateri, marţi 10/3/’15, despre crearea unui comitet de reparatii si ca “el nu va abandona cererile irrevocable ale Greciei pentru compensare si ca guvernul sau va lucra astfel incat sa fie indeplinite obligatiile neonorate catre Grecia si poporul grec”.

SYRIZA, cel mai de stanga guvern ales vreodata in Europa, a candidat in timpul alegerilor din Grecia pe o platforma de respingere a masurilor de austeritate si a cheltuielilor lor, ca o cale de iesire din criza.

Dar din momentul in care a fost ales a trebuit sa renunte la un numar de angajamente, fiind fortat sa accepte temporar reformele pentru extinderea creditului pana in  luna iunie.

Ministerul de finante German a spus ca nu ar fi in curs nici o negociere pentru datoriile pe timp de razboi.

Grecia ameninta sa confiste proprietati, terenuri si intreprinderi apartinand Germaniei
Grecia ameninta sa confiste proprietati, terenuri si intreprinderi apartinand Germaniei

Surse:

[1] dailymail.co.uk [2] ioncoja.ro
Exit mobile version