Muntele Cetatii (cota 960 m) sau “Cetatea Zanelor”, este situat intre Paraul Cetatii si Paraul Misca si este inconjurat din trei parti de piscuri mai inalte care-i asigurau protectia, atat in fata inamicului, cat si a vicisitudinilor naturii. Pantele de vest si de nord-vest ale muntelui coboara in valea Covasnei, avand o larga deschidere spre zona depresionara. Pe aceasta parte, dar si spre sud, se observa mai multe terase taiate in stanca si amenajate in antichitate. Spre nord-est si est malurile sunt abrupte, pe alocuri sub forma unor pereti de stanca, aproape imposibil de urcat.
De ce au ales dacii acest munte pentru a-l fortifica este asadar lesne de inteles. Dupa cum se poate constata din cele de mai sus, el se inscrie, din toate punctele de vedere, in standardele conceptiei de amplasare a cetatilor dacice. Pozitia strategica este excelenta: circa jumătate din munte este inconjurat de prapastie sau zone greu accesibile; ascuns intre munti si inconjurat din trei parti de piscuri mai inalte care-i asigurau protectie, are, totusi, o larga deschidere spre zonele depresionare si o buna comunicare cu celelalte cetati din zona; materialele de constructie se gaseau pe loc (piatra, lemn, lut); sursele de apa erau in apropiere (izvoare la 100-200 m si paraie la baza muntelui), iar terenurile fertile din depresiune la doar 2-3 km distanta; minereurile de sare si fier erau la indemana.
In tot acest context nu este lipsit de importanta faptul ca unele amenajari, existente inca din prima epoca a fierului, au facilitat mult munca de amenajare si fortificare.
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info
One thought on “Cetatea Dacica de la Covasna”
Ungurii migratori au intrat abuziv pe teritoriul national al tarii noastre si acum ordinarii de bozgori criminali zic ca este pamantul lor.Mincinosi de unguri asta nu a fost tara voastra niciodata.Teroristi ce sunteti.Dusmanii poporului roman!
“Multi participanti la mişcarea de rezistenta antisovietica si anticomunista in Moldova dintre Prut si Nistru continua sa ramana in anonimat. Membrii Comisiei prezidentiale din Republica Moldova pentru cercetarea si aprecierea regimului totalitar comunist, datorita accesului la fondurile de arhiva secretizate, au posibilitatea sa completeze multiplele brese care persista in investigarea acestei tematici. Grupul […]
Ungurii migratori au intrat abuziv pe teritoriul national al tarii noastre si acum ordinarii de bozgori criminali zic ca este pamantul lor.Mincinosi de unguri asta nu a fost tara voastra niciodata.Teroristi ce sunteti.Dusmanii poporului roman!