Grupul de rezistenta a lui Ciutac. Rezistenta anticomunista in Moldova dintre Prut si Nistru.

“Multi participanti la mişcarea de rezistenta antisovietica si anticomunista in Moldova dintre Prut si Nistru continua sa ramana in anonimat.

Membrii Comisiei prezidentiale din Republica Moldova pentru cercetarea si aprecierea regimului totalitar comunist, datorita accesului la fondurile de arhiva secretizate, au posibilitatea sa completeze multiplele brese care persista in investigarea acestei tematici.

Grupul de rezistenta a lui Ciutac. Rezistenta anticomunista in Moldova dintre Prut si Nistru.

[tp_product id=”194128346″ feed=”396″]

In Arhiva MAI am depistat documente inedite care se refera la grupul de rezistenta al lui Ciutac, care „teroriza activistii sovietici si de partid”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Grupul armat al lui Ciutac era format din mai multe persoane inarmate. Asa cum mentioneaza si documentele de arhiva, acest grup de rezistenta a avut numeroase ciocniri armate cu trupele NKVD-ului si militiei.

In ciocnirea din 23 decembrie 1951, unul dintre cei mai activi membri al acestui grup, Guzun Andronic, a fost omorat. Alţi doi fusesera retinuti. In urma mai multor ciocniri armate, cinci membri ai grupului au fost ucisi sau arestati. Mai ramaneau in libertate liderul grupului, Ciutac si colegul sau, Ursu, care intrase in adanca ilegalitate si erau imposibil de retinut.

Asa cum relateaza si documentele de arhiva, intrucat toate masurile intreprinse de efectivele de militie de la Vadul lui Voda – actiunile operative active, cum ar fi ambuscada, invaluirea, ciocnirea armata, au esuat, fiind substituite cu activitatea camuflata de agentura in zona posibilelor actiuni ale acestui grup.

In satele Micauti si Drasliceni, r. Vadul lui Voda, unde se presupunea ca ar fi putut sa apara ultimii doi membri ai acestui grup de rezistenta – Ciutac si Ursu, au fost trimisi doi ofiteri de militie, deghizati in specialisti in irigatie. Pentru reusita acestei operatiuni si pentru camuflarea cat mai sigura a celor doi militieni, Ministerul Agriculturii, la solicitarea celui de Interne, a oferit militienilor – capitanul Matuzenko, seful sectiei criminalistica, Vadul lui Voda, si locotenent-inferior Harjevski, tehnica pentru irigare si acte de specialisti in domeniul irigatiei, cu care acestia urmau sa se legitimeze, in caz de nevoie.

Cu toate acestea, operatiunea de interceptare si retinere a lui Ciutac si Ursu nu a dat rezultate, cel putin pana in ianuarie 1952.

Care a fost destinul celor doi participanti la rezistenta anticomunista, ramane de vazut in urma ulterioarelor investigatii de arhiva.”

(Ion Varta)

Grupul de rezistenta a lui Ciutac. Rezistenta anticomunista in Moldova dintre Prut si Nistru., sursa imagine: Neamul Romanesc
Grupul de rezistenta a lui Ciutac. Rezistenta anticomunista in Moldova dintre Prut si Nistru., sursa imagine: Neamul Romanesc

Sursa: [1] Neamul Romanesc

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

One thought on “Grupul de rezistenta a lui Ciutac. Rezistenta anticomunista in Moldova dintre Prut si Nistru.

  1. Cea mai cautata oferta de lucru! Veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru, pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: locmunca.office@gmail.com

Lasă un răspuns

Next Post

Actiunea2012: "Hai cu noi la Chisinau de Ziua Unirii!"

joi mart. 26 , 2015
Pentru a marca 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania Actiunea 2012 organizeaza un transport dus-intors pentru toti cei din Bucuresti care doresc sa participe la Chisinau, in Piata Marii Adunari Nationale la sarbatorirea Unirii. Iata si comunicatul de presa al celor de la Actiunea2012.ro. Actiunea2012: “Hai cu […]
Actiunea2012: "Hai cu noi la Chisinau de Ziua Unirii!", sursa imagine: actiunea2012.ro

Poate vă place și:

libris.ro