Remus Borza: "Mă contrariază bug…

"C’est fini la comed…

Propaganda secesionistă, tot mai…

Continuă promovarea …

Mihai Tîrnoveanu: Românii din Ha…

"Brețcu, 9 martie 20…

Cătălin Ivan: "PE nu a reușit să…

Propagandă găunoasă …

PLUS va lupta cu flatulațiile pr…

"Bolșevicăraia" USR-…

Angel Popescu: "Ungurii au încep…

Domnul Angel Popescu…

Nădășenii solicită sprijinul tut…

Cazul Nadăș e depart…

Colonelul (r) Ion Petrescu, anal…

Editorialist și anal…

Invitație la lectură: "Victims o…

Întrebare: Care este…

"#Șîeu" m-am fraierit! De-acum f…

Se dovedește într-ad…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Grupul de rezistenta a lui Ciutac. Rezistenta anticomunista in Moldova dintre Prut si Nistru.

Print Friendly, PDF & Email

“Multi participanti la mişcarea de rezistenta antisovietica si anticomunista in Moldova dintre Prut si Nistru continua sa ramana in anonimat.

Membrii Comisiei prezidentiale din Republica Moldova pentru cercetarea si aprecierea regimului totalitar comunist, datorita accesului la fondurile de arhiva secretizate, au posibilitatea sa completeze multiplele brese care persista in investigarea acestei tematici.

Grupul de rezistenta a lui Ciutac. Rezistenta anticomunista in Moldova dintre Prut si Nistru.

[tp_product id=”194128346″ feed=”396″]

In Arhiva MAI am depistat documente inedite care se refera la grupul de rezistenta al lui Ciutac, care „teroriza activistii sovietici si de partid”.

Grupul armat al lui Ciutac era format din mai multe persoane inarmate. Asa cum mentioneaza si documentele de arhiva, acest grup de rezistenta a avut numeroase ciocniri armate cu trupele NKVD-ului si militiei.

In ciocnirea din 23 decembrie 1951, unul dintre cei mai activi membri al acestui grup, Guzun Andronic, a fost omorat. Alţi doi fusesera retinuti. In urma mai multor ciocniri armate, cinci membri ai grupului au fost ucisi sau arestati. Mai ramaneau in libertate liderul grupului, Ciutac si colegul sau, Ursu, care intrase in adanca ilegalitate si erau imposibil de retinut.

Asa cum relateaza si documentele de arhiva, intrucat toate masurile intreprinse de efectivele de militie de la Vadul lui Voda – actiunile operative active, cum ar fi ambuscada, invaluirea, ciocnirea armata, au esuat, fiind substituite cu activitatea camuflata de agentura in zona posibilelor actiuni ale acestui grup.

In satele Micauti si Drasliceni, r. Vadul lui Voda, unde se presupunea ca ar fi putut sa apara ultimii doi membri ai acestui grup de rezistenta – Ciutac si Ursu, au fost trimisi doi ofiteri de militie, deghizati in specialisti in irigatie. Pentru reusita acestei operatiuni si pentru camuflarea cat mai sigura a celor doi militieni, Ministerul Agriculturii, la solicitarea celui de Interne, a oferit militienilor – capitanul Matuzenko, seful sectiei criminalistica, Vadul lui Voda, si locotenent-inferior Harjevski, tehnica pentru irigare si acte de specialisti in domeniul irigatiei, cu care acestia urmau sa se legitimeze, in caz de nevoie.

Cu toate acestea, operatiunea de interceptare si retinere a lui Ciutac si Ursu nu a dat rezultate, cel putin pana in ianuarie 1952.

Care a fost destinul celor doi participanti la rezistenta anticomunista, ramane de vazut in urma ulterioarelor investigatii de arhiva.”

(Ion Varta)

Grupul de rezistenta a lui Ciutac. Rezistenta anticomunista in Moldova dintre Prut si Nistru., sursa imagine: Neamul Romanesc

Grupul de rezistenta a lui Ciutac. Rezistenta anticomunista in Moldova dintre Prut si Nistru., sursa imagine: Neamul Romanesc

Sursa: [1] Neamul Romanesc

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Transport GRATUIT la peste 50 lei! -50% la 2.000 de titluri