Site icon Glasul.info

Cetatea Dacica de la Covasna

Muntele Cetatii (cota 960 m) sau “Cetatea Zanelor”, este situat intre Paraul Cetatii si Paraul Misca si este inconjurat din trei parti de piscuri mai inalte care-i asigurau protectia, atat in fata inamicului, cat si a vicisitudinilor naturii. Pantele de vest si de nord-vest ale muntelui coboara in valea Covasnei, avand o larga deschidere spre zona depresionara. Pe aceasta parte, dar si spre sud, se observa mai multe terase taiate in stanca si amenajate in antichitate. Spre nord-est si est malurile sunt abrupte, pe alocuri sub forma unor pereti de stanca, aproape imposibil de urcat.

Cetatea Dacica de la Covasna

    De ce au ales dacii acest munte pentru a-l fortifica este asadar lesne de inteles. Dupa cum se poate constata din cele de mai sus, el se inscrie, din toate punctele de vedere, in standardele conceptiei de amplasare a cetatilor dacice. Pozitia strategica este excelenta: circa jumătate din munte este inconjurat de prapastie sau zone greu accesibile; ascuns intre munti si inconjurat din trei parti de piscuri mai inalte care-i asigurau protectie, are, totusi, o larga deschidere spre zonele depresionare si o buna comunicare cu celelalte cetati din zona; materialele de constructie se gaseau pe loc (piatra, lemn, lut); sursele de apa erau in apropiere (izvoare la 100-200 m si paraie la baza muntelui), iar terenurile fertile din depresiune la doar 2-3 km distanta; minereurile de sare si fier erau la indemana.
In tot acest context nu este lipsit de importanta faptul ca unele amenajari, existente inca din prima epoca a fierului, au facilitat mult munca de amenajare si fortificare.
Mai ulte informații și fotografii, AICI!
Cetatea Dacica de la Covasna, sursa imagine: covasna-voinesti.blogspot.ro
Cetatea Dacica de la Covasna, sursa imagine: covasna-voinesti.blogspot.ro

Sursa: [1] www.mncr.ro

Exit mobile version