Grupul de rezistenta a lui Ciutac. Rezistenta anticomunista in Moldova dintre Prut si Nistru.

“Multi participanti la mişcarea de rezistenta antisovietica si anticomunista in Moldova dintre Prut si Nistru continua sa ramana in anonimat.

Membrii Comisiei prezidentiale din Republica Moldova pentru cercetarea si aprecierea regimului totalitar comunist, datorita accesului la fondurile de arhiva secretizate, au posibilitatea sa completeze multiplele brese care persista in investigarea acestei tematici.

Grupul de rezistenta a lui Ciutac. Rezistenta anticomunista in Moldova dintre Prut si Nistru.

[tp_product id=”194128346″ feed=”396″]

In Arhiva MAI am depistat documente inedite care se refera la grupul de rezistenta al lui Ciutac, care „teroriza activistii sovietici si de partid”.

Grupul armat al lui Ciutac era format din mai multe persoane inarmate. Asa cum mentioneaza si documentele de arhiva, acest grup de rezistenta a avut numeroase ciocniri armate cu trupele NKVD-ului si militiei.

In ciocnirea din 23 decembrie 1951, unul dintre cei mai activi membri al acestui grup, Guzun Andronic, a fost omorat. Alţi doi fusesera retinuti. In urma mai multor ciocniri armate, cinci membri ai grupului au fost ucisi sau arestati. Mai ramaneau in libertate liderul grupului, Ciutac si colegul sau, Ursu, care intrase in adanca ilegalitate si erau imposibil de retinut.

Asa cum relateaza si documentele de arhiva, intrucat toate masurile intreprinse de efectivele de militie de la Vadul lui Voda – actiunile operative active, cum ar fi ambuscada, invaluirea, ciocnirea armata, au esuat, fiind substituite cu activitatea camuflata de agentura in zona posibilelor actiuni ale acestui grup.

In satele Micauti si Drasliceni, r. Vadul lui Voda, unde se presupunea ca ar fi putut sa apara ultimii doi membri ai acestui grup de rezistenta – Ciutac si Ursu, au fost trimisi doi ofiteri de militie, deghizati in specialisti in irigatie. Pentru reusita acestei operatiuni si pentru camuflarea cat mai sigura a celor doi militieni, Ministerul Agriculturii, la solicitarea celui de Interne, a oferit militienilor – capitanul Matuzenko, seful sectiei criminalistica, Vadul lui Voda, si locotenent-inferior Harjevski, tehnica pentru irigare si acte de specialisti in domeniul irigatiei, cu care acestia urmau sa se legitimeze, in caz de nevoie.

Cu toate acestea, operatiunea de interceptare si retinere a lui Ciutac si Ursu nu a dat rezultate, cel putin pana in ianuarie 1952.

Care a fost destinul celor doi participanti la rezistenta anticomunista, ramane de vazut in urma ulterioarelor investigatii de arhiva.”

(Ion Varta)

Grupul de rezistenta a lui Ciutac. Rezistenta anticomunista in Moldova dintre Prut si Nistru., sursa imagine: Neamul Romanesc

Sursa: [1] Neamul Romanesc

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

View Comments

  • Cea mai cautata oferta de lucru! Veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru, pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: locmunca.office@gmail.com

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

5 ore ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

11 ore ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

2 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

2 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

3 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

4 zile ago