Categories: Ucraina

REPARATIA CASEI LUI ARON PUMNUL – PROIECT FINANTAT DE STATUL ROMAN

La 1 aprilie, in prima parte a zilei, domnul Sebastian Ioan Hotca, Secretarul de Stat in cadrul DRRRP, a vizitat Casa lui Aron Pumnul, viitorul muzeu „Mihai Eminescu”, unde dl Vasile Tarateanu, presedintele Fundatiei de Binefacere „Casa Limbii Romane”, i-a relatat despre incheierea intocmirii documentelor necesare pentru derularea inceperii reconstructiei imobilului respectiv ce poate deveni in curand un adevarat centru cultural si obiectiv turistic.

REPARATIA CASEI LUI ARON PUMNUL – PROIECT FINANTAT DE STATUL ROMAN

Mentionand faptul ca Statul Roman acorda o importanta sporita proiectului respectiv, inaltul demnitar a propus sa fie urgentata si incheiata cat mai repede procedura desfasurarii tenderului pentru organizatiile de constructii ce au dreptul sa infaptuiasca asemenea lucrari, pentru ca ele sa poata fi de acum incepute.

„Timp a ramas putin si Guvernul Romaniei va transfera in curand suma stabilitain proiectul inaintat la departament de beneficiar. Asa ca nu-mi ramane decat sa va doresc spor la munca! ”.

[tp_product id=”194112358″ feed=”396″]

Aron Pumnul s-a nascut in anul 1818, intr-o familie de tarani iobagi din Transilvania. Dupa 4 ani petrecuti la Odorhei, Aron Pumnul isi continua studiile la Blaj si la Cluj, unde absolva cursurile de filozofie. In 1843 este numit profesor de filozofie la Blaj si in acelasi an este trimis ca bursier laInstitutul teologic „Sfanta Barbara” din Viena. La intoarcerea de la Viena în 1846 isi reia activitatea de profesor de filozofie la Blaj si devine colaborator al lui Timotei Cipariu alaturi de care ia parte la intemeierea ziarelor: Organul luminarei (1847, devenit, in 1848 Organul Natiunale), primul ziar romanesc cu litere latine si Invatatorul poporului (1848).

Ca participant la Revolutia de la 1848 – 1849 din Transilvania, Aron Pumnul a avut un rol mare ca mobilizator al primei adunari populare din 18-30 aprilie care a precedat adunarea nationala din mai de pe Campia Libertatii.

La sfarsitul lunii noiembrie 1848, este numit prin concurs primul profesor de limba si literatura română la liceul german din Cernauti, unde il are elev pe Eminescu — tanarul poet care, la moartea lui, avea sa scrie elegia „La mormantul lui Aron Pumnul”. La scurt timp isi reia activitatea publicistica în ziarul „Bucovina”, devenind redactorul partii romanesti.

T. NICOLAE

Surse:

[1] www.zorilebucovinei.com ; ro.wikipedia.org
REPARATIA CASEI LUI ARON PUMNUL – PROIECT FINANTAT DE STATUL ROMAN, sursa foto: zorilebucovinei.com

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

10 ore ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

16 ore ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

2 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

3 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

4 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

5 zile ago