libris.ro

REPARATIA CASEI LUI ARON PUMNUL – PROIECT FINANTAT DE STATUL ROMAN

REPARATIA CASEI LUI ARON PUMNUL – PROIECT FINANTAT DE STATUL ROMAN

La 1 aprilie, in prima parte a zilei, domnul Sebastian Ioan Hotca, Secretarul de Stat in cadrul DRRRP, a vizitat Casa lui Aron Pumnul, viitorul muzeu „Mihai Eminescu”, unde dl Vasile Tarateanu, presedintele Fundatiei de Binefacere „Casa Limbii Romane”, i-a relatat despre incheierea intocmirii documentelor necesare pentru derularea inceperii reconstructiei imobilului respectiv ce poate deveni in curand un adevarat centru cultural si obiectiv turistic.

REPARATIA CASEI LUI ARON PUMNUL – PROIECT FINANTAT DE STATUL ROMAN

Mentionand faptul ca Statul Roman acorda o importanta sporita proiectului respectiv, inaltul demnitar a propus sa fie urgentata si incheiata cat mai repede procedura desfasurarii tenderului pentru organizatiile de constructii ce au dreptul sa infaptuiasca asemenea lucrari, pentru ca ele sa poata fi de acum incepute.

„Timp a ramas putin si Guvernul Romaniei va transfera in curand suma stabilitain proiectul inaintat la departament de beneficiar. Asa ca nu-mi ramane decat sa va doresc spor la munca! ”.

[tp_product id=”194112358″ feed=”396″]

Aron Pumnul s-a nascut in anul 1818, intr-o familie de tarani iobagi din Transilvania. Dupa 4 ani petrecuti la Odorhei, Aron Pumnul isi continua studiile la Blaj si la Cluj, unde absolva cursurile de filozofie. In 1843 este numit profesor de filozofie la Blaj si in acelasi an este trimis ca bursier laInstitutul teologic „Sfanta Barbara” din Viena. La intoarcerea de la Viena în 1846 isi reia activitatea de profesor de filozofie la Blaj si devine colaborator al lui Timotei Cipariu alaturi de care ia parte la intemeierea ziarelor: Organul luminarei (1847, devenit, in 1848 Organul Natiunale), primul ziar romanesc cu litere latine si Invatatorul poporului (1848).

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Ca participant la Revolutia de la 1848 – 1849 din Transilvania, Aron Pumnul a avut un rol mare ca mobilizator al primei adunari populare din 18-30 aprilie care a precedat adunarea nationala din mai de pe Campia Libertatii.

La sfarsitul lunii noiembrie 1848, este numit prin concurs primul profesor de limba si literatura română la liceul german din Cernauti, unde il are elev pe Eminescu — tanarul poet care, la moartea lui, avea sa scrie elegia „La mormantul lui Aron Pumnul”. La scurt timp isi reia activitatea publicistica în ziarul „Bucovina”, devenind redactorul partii romanesti.

T. NICOLAE

Surse:

[1] www.zorilebucovinei.com ; ro.wikipedia.org

REPARATIA CASEI LUI ARON PUMNUL – PROIECT FINANTAT DE STATUL ROMAN, sursa foto: zorilebucovinei.com
REPARATIA CASEI LUI ARON PUMNUL – PROIECT FINANTAT DE STATUL ROMAN, sursa foto: zorilebucovinei.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info