Unionismul este innascut, spune un fost prim ministru al Republicii Moldova

Prim-ministru al RSS Moldova intre anii 1990-1991, reprezentant al generatiei redesteptarii nationalismului roman in stanga Prutului, aparator fervent al demnitatii nationale si al eliberarii de tarele sovietice, Mircea Druc a salutat in cadrul unui interviu formarea Platformei Civice Actiunea 2012, pe care a apreciat-o ca fiind binevenita, mai cu seama in contextul apropierii datei la care se implinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei de catre Imperiul Rus.

Unionismul este innascut, spune un fost prim ministru al Republicii Moldova

Cu aceeasi ocazie, Mircea Druc a semnalat necesitatea (re)cunoasterii semnificatiei raptului de la 1812 de catre toti romanii, inclusiv de catre autoritatile de pe-o parte si alta a Prutului. (LINK VIDEO)

Pretuind entuziasmului voluntarilor Acțiunii 2012, Mircea Druc i-a indemnat pe acestia sa isi pastreze optimismul si sa nu se indoiasca niciodata de rezultatul demersurilor intreprinse de ei in sensul refacerii unitatii naţionale.

In viziunea sa, Unirea ca reparare, ca revenire la normal, s-a proiectat intr-un mod declarat si decretat, in anul 1918 si se manifesta astazi intr-un temei construit, ,,caramida cu caramida”, pas cu pas, gest cu gest, clipa de clipa.

,,Faceti 100 de intreprinderi mixte pe ambele maluri ale Prutului, cu capital mixt, faceti 10 000 de casatorii mixte si nu vorbiti de unire, dar uniti-va, nu vorbiti de iubire, iubiti-va!”, a conchis Druc.

[tp_product id=”194133637″ feed=”396″]

Fostul prim-ministru al RSSM este de parere ca dacă Unirea nu mai reprezinta un ideal pentru unii, ea este comoda, chiar si pentru alogenii din Rep. Moldova – ucraineni, rusi, evrei – care realizeaza ca nu au nimic de pierdut intr-un stat ca Romania, care apartine spaţiului Uniunii Europene si care beneficiaza de toate avantajele acestei calitati.

In acelasi context, Mircea Druc a amintit ca Actul Unirii de la 1918 a fost semnat si de multi rusi, care constituiau elita imperiala ramasa in Basarabia si de ucraineni care doreau incetarea razboiului civil de dincolo de Nistru.

In finalul interviului, Mircea Druc a precizat ca a ramas unionist nu pentru a raspunde unor interese geopolitice, ci pentru ca unionismul este o trasatură innascuta.

”Ori esti, ori nu esti, ori il simti, ori nu il simti!”, a subliniat acesta.

Sursa: basarabia91.net via cersipamantromanesc.wordpress.com

Mircea Druc: Nu avem dreptul sa mai ratam o sansa la Unire

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

27 Iulie 1600 – Mihai Viteazul, glasul Unirii și al dreptății pentru neamul românesc

Pe colina glorioasă a Albei Iulia, între zidurile ce aveau să găzduiască peste veacuri făurirea…

o zi ago

26 Iulie 1919 – Ofensiva maghiară este înfrântă și se retrage dincolo de Tisa: Când Neamul și-a Răscumpărat Demnitatea cu Sabia

La 26 iulie 1919 ofensiva maghiară este înfrântă și se retrage dincolo de Tisa. Au…

2 zile ago

25 iulie 1857 – Compromisul franco-britanic care a pregătit nașterea României moderne

Într-un context european tensionat, marcat de rivalități imperiale și de aspirațiile naționale ale popoarelor aflate…

4 zile ago

24 Iulie 1772 – Știați că Moldova și Țara Românească au cerut unirea lor încă din anul 1772?

24 iulie 1772 – Prima voce colectivă pentru Unirea și Independența Țărilor Române În vara…

4 zile ago