Unionismul este innascut, spune un fost prim ministru al Republicii Moldova

Prim-ministru al RSS Moldova intre anii 1990-1991, reprezentant al generatiei redesteptarii nationalismului roman in stanga Prutului, aparator fervent al demnitatii nationale si al eliberarii de tarele sovietice, Mircea Druc a salutat in cadrul unui interviu formarea Platformei Civice Actiunea 2012, pe care a apreciat-o ca fiind binevenita, mai cu seama in contextul apropierii datei la care se implinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei de catre Imperiul Rus.

Unionismul este innascut, spune un fost prim ministru al Republicii Moldova

Cu aceeasi ocazie, Mircea Druc a semnalat necesitatea (re)cunoasterii semnificatiei raptului de la 1812 de catre toti romanii, inclusiv de catre autoritatile de pe-o parte si alta a Prutului. (LINK VIDEO)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Pretuind entuziasmului voluntarilor Acțiunii 2012, Mircea Druc i-a indemnat pe acestia sa isi pastreze optimismul si sa nu se indoiasca niciodata de rezultatul demersurilor intreprinse de ei in sensul refacerii unitatii naţionale.

In viziunea sa, Unirea ca reparare, ca revenire la normal, s-a proiectat intr-un mod declarat si decretat, in anul 1918 si se manifesta astazi intr-un temei construit, ,,caramida cu caramida”, pas cu pas, gest cu gest, clipa de clipa.

,,Faceti 100 de intreprinderi mixte pe ambele maluri ale Prutului, cu capital mixt, faceti 10 000 de casatorii mixte si nu vorbiti de unire, dar uniti-va, nu vorbiti de iubire, iubiti-va!”, a conchis Druc.

[tp_product id=”194133637″ feed=”396″]

Fostul prim-ministru al RSSM este de parere ca dacă Unirea nu mai reprezinta un ideal pentru unii, ea este comoda, chiar si pentru alogenii din Rep. Moldova – ucraineni, rusi, evrei – care realizeaza ca nu au nimic de pierdut intr-un stat ca Romania, care apartine spaţiului Uniunii Europene si care beneficiaza de toate avantajele acestei calitati.

In acelasi context, Mircea Druc a amintit ca Actul Unirii de la 1918 a fost semnat si de multi rusi, care constituiau elita imperiala ramasa in Basarabia si de ucraineni care doreau incetarea razboiului civil de dincolo de Nistru.

In finalul interviului, Mircea Druc a precizat ca a ramas unionist nu pentru a raspunde unor interese geopolitice, ci pentru ca unionismul este o trasatură innascuta.

”Ori esti, ori nu esti, ori il simti, ori nu il simti!”, a subliniat acesta.

Sursa: basarabia91.net via cersipamantromanesc.wordpress.com

Mircea Druc: Nu avem dreptul sa mai ratam o sansa la Unire
Mircea Druc: Nu avem dreptul sa mai ratam o sansa la Unire

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Retragerea cetateniei romanesti pentru cei care au tradat interesele romanesti in Basarabia si Bucovina de Nord

lun apr. 20 , 2015
La 28 iunie 1940 Romania a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice prin care i se cerea evacuarea imediata atat a administratiei civile cat si militare din teritoriul dintre Prut si Nistru cunoscut sub numele de Basarabia si din teritoriul cunoscut ca fiind Bucovina de Nord, iar in cazul in care […]
Se intampla la 20 Aprilie 1943 - Retragerea cetateniei romanesti pentru cei care au tradat interesele romanesti in Basarabia si Bucovina de Nord

Poate vă place și:

libris.ro