Unionismul este innascut, spune un fost prim ministru al Republicii Moldova

Prim-ministru al RSS Moldova intre anii 1990-1991, reprezentant al generatiei redesteptarii nationalismului roman in stanga Prutului, aparator fervent al demnitatii nationale si al eliberarii de tarele sovietice, Mircea Druc a salutat in cadrul unui interviu formarea Platformei Civice Actiunea 2012, pe care a apreciat-o ca fiind binevenita, mai cu seama in contextul apropierii datei la care se implinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei de catre Imperiul Rus.

Unionismul este innascut, spune un fost prim ministru al Republicii Moldova

Cu aceeasi ocazie, Mircea Druc a semnalat necesitatea (re)cunoasterii semnificatiei raptului de la 1812 de catre toti romanii, inclusiv de catre autoritatile de pe-o parte si alta a Prutului. (LINK VIDEO)

Pretuind entuziasmului voluntarilor Acțiunii 2012, Mircea Druc i-a indemnat pe acestia sa isi pastreze optimismul si sa nu se indoiasca niciodata de rezultatul demersurilor intreprinse de ei in sensul refacerii unitatii naţionale.

In viziunea sa, Unirea ca reparare, ca revenire la normal, s-a proiectat intr-un mod declarat si decretat, in anul 1918 si se manifesta astazi intr-un temei construit, ,,caramida cu caramida”, pas cu pas, gest cu gest, clipa de clipa.

,,Faceti 100 de intreprinderi mixte pe ambele maluri ale Prutului, cu capital mixt, faceti 10 000 de casatorii mixte si nu vorbiti de unire, dar uniti-va, nu vorbiti de iubire, iubiti-va!”, a conchis Druc.

[tp_product id=”194133637″ feed=”396″]

Fostul prim-ministru al RSSM este de parere ca dacă Unirea nu mai reprezinta un ideal pentru unii, ea este comoda, chiar si pentru alogenii din Rep. Moldova – ucraineni, rusi, evrei – care realizeaza ca nu au nimic de pierdut intr-un stat ca Romania, care apartine spaţiului Uniunii Europene si care beneficiaza de toate avantajele acestei calitati.

In acelasi context, Mircea Druc a amintit ca Actul Unirii de la 1918 a fost semnat si de multi rusi, care constituiau elita imperiala ramasa in Basarabia si de ucraineni care doreau incetarea razboiului civil de dincolo de Nistru.

In finalul interviului, Mircea Druc a precizat ca a ramas unionist nu pentru a raspunde unor interese geopolitice, ci pentru ca unionismul este o trasatură innascuta.

”Ori esti, ori nu esti, ori il simti, ori nu il simti!”, a subliniat acesta.

Sursa: basarabia91.net via cersipamantromanesc.wordpress.com

Mircea Druc: Nu avem dreptul sa mai ratam o sansa la Unire

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…

15 ore ago

A.D. Xenopol Remembered: Historian of Romania, Philosopher of Europe

Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…

2 zile ago

ZILELE REZISTENȚEI. Ediția a 16-a. 18-20 iulie 2025, la Sâmbăta de Sus

Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…

3 zile ago

Experimentul Pitești – realitate ocultată, suferință uitată

Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…

3 zile ago

27 Iunie 1944 – Trei români au fost legați de stâlpi și împușcați de către armata horthystă la Sighet, jud Maramureș

O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…

4 zile ago