Dr. DANIEL CIUGUREANU, marele patriot roman basarabean care avut un rol crucial in realizarea Unirii Basarabiei cu ROMANIA

Domnul Dr. DANIEL CIUGUREANU, marele patriot roman basarabean care avut un rol crucial in realizarea Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă ROMANIA la 27 martie 1918! Acest ilustru barbat al Neamului, lucid si responsabil, de admirabila statura morala, a ridicat vocea sa puternica si s-a opus pretentiilor anexioniste ale Ucrainei asupra Basarabiei!Nascut in 1885 in comuna Balcauti, judetul Hotin. Un vechiu si distins luptator pentru moldovenism. (in sensul cel mai pur romanesc, dupa cum faptele lui arata!, n.n.). Studiile liceale si doctoratul in medicina le-a luat in orasul Kiev.

Fost Prim-Ministru in al doilea guvern al Republicii Moldovenesti, pe care il formeaza dupa caderea primului guvern din 14-15 ianuarie 1918, in urma atacului fruntasilor “Blocului Moldovenesc”, indreptate impotriva Primului Director general, d-l P.Erhan.

Dr. DANIEL CIUGUREANU, marele patriot roman basarabean care avut un rol crucial in realizarea Unirii Basarabiei cu  ROMANIA

In sedinta Sfatului Tarii din 16 martie 1918, seful “fractiei taranesti” d. Țîganco interpeleaza guvernul asupra politicii externe, pe care o critica si care privea în special pe d-l I. Pelivan ministru al externelor. D. Pelivan lipsea, fiind bolnav, si in locul sau, d. Dr. Ciugureanu, cerand cuvantul, a raspuns la interpelare prin urmatoarele cuvinte:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

«Republica Moldoveneasca se afla in mult mai bune raporturi cu Romania decat cu Republica Sovietica, aceasta s-a constatat din primirea ce s-a facut reprezentantilor nostri la Iasi. Vad insa ca primejdia vine de la orient, din partea Ucrainei, care vrea sa rapescă doua județe: Akkermanul si Hotinul.» (“La raspantie” de d-l D.Bogos, pag. 132 ).

Dupa aceasta, d. Ciugureanu citeste următorul act, care s-a primit la Iasi:

«Prin aceasta am cinstea a va declara ca Sfatul Ministrilor republicii democratice ucrainene poporale gaseste neaparat sa aduca la cunostința stapanirii imperiale germane urmatoarele:
«Stapanirea ucraineana e mult mai interesata de soarta provinciei vecine, Basarabia.

«Cu toate ca cele doua popoare demnitare, cel ucrainean și cel moldovenesc, locuiesc amestecate, nu mai lasa nicio indoiala faptul ca partea de Nord a teritoriului Basarabiei e locuita in cea mai mare parte de ucraineni, iar in partea de Sud (intre gurile Dunării si ale Nistrului) ei au o majoritate relativa si astfel Basarabia, in privinta starii etnografice, economice si politice, alcatuieste o parte nedespartita de teritoriul Republicii democratice ucrainene.

«Stapanind o mare parte din malul Marii Negre, unde in partea despre apus se afla un mare centru economic, Odessa, cu care la drept cuvant este legata partea de Sud a Basarabiei, guvernul ucrainean socoate, ca prin orice schimbare a fostei granite ruso-romane, mai ales in partile de nord si sud se calca mult interesele politice si economice ale Republicii ucrainene.

«Avand in vedere ca in vremea de fata o parte insemnata a Basarabiei este ocupata de ostile romanesti si intrebarea, a cui trebuie sa fie Basarabia de acum inainte – ar parea sa fie un punct de discutie la conferinta de pace din Bucuresti.

«Guvernul Republicii ucrainene socoate cu putinta desbaterea si rezolvarea acestei intrebari, numai daca va lua parte si va fi de acord si imputernicitul guvernului ucrainean.

«Presedintele Consiliului de ministri si ministru de externe, Golubovici.» (“Romania Noua”, nr. 51 918)

In cele din urma tot d. Ciugureanu a luat cuvantul si a spus textual:

«Cine sunteti d-voastra? Sunteti niste oaspeti, cari ați fost primiti si ocrotiti in aceasta tara.

«Dumneavoastra nu stiti istoria si se intelege de ce! Pentru ca d-voastra niciodata nu v-ati interesat de istoria Basarabiei, caci pe toti v-a manat in aceasta provincie numai lacomia de a va imbogati. (s-a reprodus in “La Raspantie” de d-l D.Bogos, pag. 133).»

Sfatul Tarii in care se pastra inca temeinic curentul unionist (cu republicile federative ruse) hotaraste in ianuarie 1918 sa trimeata o delegatie la Chiev, care sa ia parte la sedințele conferintei de pace ce se incheia la Brest-Litovsk intre Germania si Rusia, alaturi de delegatia ministrului de externe al Ucrainei de pe atunci, d-l Golubovici.

[tp_product id=”193976985″ feed=”158″]

Delegatia neputand pleca atunci, Sfatul Tarii hotaraste din nou plecarea acestei delegatii la 16 martie 1918.
D. Dr. D. Ciugureanu, vazand pericolul national al acestui pas, a cerut imediat concursul d-lui col. Dumitrescu seful St. Major al Corpului VI Roman, al domnului inspector C.F.R. Pretorian prin cari se impiedica plecarea delegatiei aleasa si care se compunea din d-nii: Vl. Cristi, Țîganco, N.Secara si F.I.Neaga.

Sfatul Tarii dupa aceasta data a fost prorogat, ne mai tinandu-se nicio sedinta pana in ajunul Unirii. (“Aceste fapte pe cari le-am inregistrat in 1918, mi s-au confirmat acum din nou de insusi d. Dr. D. Ciugureanu”, adnotarea lui Gh. V. Andronachi).

Această impiedicare are o importanta deosebita in Actul Unirii cu Patria-Mama, a zadarnicit ultima incercare de apropiere intre Basarabia si republicile ruse si a taiat ultima speranta imperialista a Ucrainei, care aspira din rasputeri ca sa aiba la prora provincia Basarabiei, ca teritoriu ucrainean.

(extras din «Albumul Basarabiei in jurul marelui eveniment al Unirii» de capitan Gh. V. Andronachi, M.O. si Imprimeriile Statului, Imprimeria Chisinau 1933)

Sursa:

[1] Daniel Siegfriedsohn

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Bogdan Diaconu: "Reprezentantul UDMR a sarit repede in apararea denumirii de ”romi” pentru ca romanii sa fie facuti de rusine in Europa"

lun apr. 27 , 2015
Deputatul Bogdan Diaconu, initiatorul unui proiect legislativ prin care ar urma ca in Romania sa se revina inapoi la denumirea clasica de “tigan” in loc de cea actuala  de “rrom”, impusa de catre autoritatile romane la inceputul anilor ’90, se arata indignat de faptul ca Csaba Asztalos, reprezentatul UDMR in cadrul Consiliului […]
Partidul Romania Unita : Comunicat de presă PRU: Solicit Guvernului oprirea privatizărilor și eficientizarea companiilor de stat, nu înstrăinarea lor

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News