Site icon Glasul.info

La 29 aprilie 1902, Regele Carol I al României a instituit calitatea de «veteran de război»

La 29 aprilie 1902, Regele Carol I al Romaniei a instituit calitatea de «veteran de razboi», foto: Neamul Romanesc

La 29 aprilie 1902, Regele Carol I al Romaniei a instituit calitatea de «veteran de razboi», foto: Neamul Romanesc

La 29 aprilie 1902, Regele Carol I al Romaniei a instituit calitatea de «veteran de razboi», care avea in vedere atunci pe cei care luptasera in Razboiul de Independenta din 1877 – 1878.

Calitatea de veteran de razboi s-a perpetuat, prin hotararea Guvernului Romaniei, care a declarat in anul 2008 ziua de 29 Aprilie «Zi nationala a Veteranilor de Razboi», prilej de omagiere a fostilor combatanti, supravietuitori ai celui de al Doilea Razboi Mondial, inca in viata, toti in varsta de peste 80 de ani, dar si a camarazilor trecuti, intre timp, in eternitate.

La 29 aprilie 1902, Regele Carol I al Romaniei a instituit calitatea de «veteran de razboi»

“Pe 29 aprilie 1902, prin Inaltul Decret Regal semnat de regele Carol I, se prevedea că “ostasii care au luat parte la campania din anul 1877, adica aceia care au fost mobilizati in ziua de 29 aprilie 1877, implinind 25 de ani la 29 aprilie 1902, se numesc veterani”.

De-a lungul timpului si ca urmare a conflictelor militare la care a participat Romania, razboaiele balcanice, Primul si Al Doilea Razboi Mondial, s-au constituit mai multe forme organizatorice ale veteranilor de razboi.

Au avut loc tentative de imbunatatire a cadrului juridic in raport cu evolutia societatii si tinand cont de greutatile vietii veteranilor si invalizilor, fara insa ca acestea sa fi fost finalizate.

In timpul regimului totalitar, fostii luptatori nu s-au bucurat de recunoasterea meritelor in apararea fiintei nationale, a gliei si credintei strabune.

Eroilor in viata li s-au anulat toate drepturile acordate in perioada interbelica si in primii ani de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Numai in perioada 1944-1961 au murit in inchisori 43 de generali si un numar impresionant de ofiteri si subofiteri.

In 1990, la 21 februarie, a luat fiinta Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi din Romania, reinnodand astfel traditia instituita de regele Carol I.

Azi, Ziua Veteranilor de Razboi reprezinta un prilej de a aduce omagiul si recunoasterea cuvenite purtatorilor unor nobile virtuti, oameni in fata carora ne inclinam cu admiratie.

Aducem omagiul nostru veteranilor, invalizilor, vaduvelor de razboi, celor care au indurat ororile razboiului, celor care au suferit si i-au plans pe cei dragi, camarazi sau soti cazuti la datorie, celor care poarta pe trup urmele gloantelor si schijelor.”, Senatul Romaniei 2009, Domnul Radu Cătălin Mardare – Declaratie avand ca subiect ziua de 29 Aprilie – Ziua Veteranilor de Razboi

Glorie eterna eroilor neamului nostru !

Sursa:

[1] Neamul Romanesc[2] Declaratie avand ca subiect ziua de 29 Aprilie – Ziua Veteranilor de Razboi
Exit mobile version