fbpx

RSS

De ce este gazul mai scump cu ap…

În urmă cu doar câți…

PROTEST: Situația familiei medic…

Situația familiei me…

A. Pavelescu: "Politicile coloni…

"BĂTĂLIA ELECTORALĂ …

Avertisment dur din partea lui D…

Senatorul Daniel Cat…

Deputatul Daniel Gheorghe: "De c…

Deputatul PNL Daniel…

A. Pavelescu: "Dovada unei adevă…

"DE ZIUA NAȘTERII SA…

Istoricul Gică Manole: "Suntem c…

Miercuri, 15 ianuari…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Pe 12 mai 113 a fost inaugurata in forumul roman Columna lui Traian

Print Friendly, PDF & Email

Pe 12 mai 113 a fost inaugurata la Roma, in forumul nou construit, „Columna lui Traian”, opera atribuita lui Apollodor din Damasc. Cele 124 de episoade care ilustreaza razboaiele daco–romane, comemoreaza victoria Imperiului Roman asupra Daciei. 

Terminata in 113, columna are exteriorul prevazut cu un faimos basorelief sculptat, in forma de spirala, care reproduce artistic sub o forma epica razboaiele dintre romani si daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei.O adevarata cronica a eroismului dacic si roman a fost eternizata pe fusul Columnei lui Traian din Roma.

Pe 12 mai 113 a fost inaugurata in forumul roman Columna lui Traian

Columna are o inaltime de aproximativ 30 de metri si conține 18 blocuri masive de marmura de Carrara, fiecare cantarind 40 de tone.

In anul 1536, soclul Columnei a fost eliberat din ruinele forului lui Traian din ordinul Papei Paul al III-lea. Marele arhitect Fontana s-a ocupat de restaurarea lui, incepand cu 1558. In 1589-1590, in locul statuii lui Traian, aflata initial in varful columnei, dar dispăruta inca din antichitate, a fost asezata o statuie a Sfântului Petru.

In perioada cat a fost director al Scolii Romane din Roma istoricul Emil Panaitescu a adresat numeroase memorii Academiei Romane, Ministerului Instructiuni Publice, Ministerului de Finanțe si Parlamentului pentru a realiza o copie a Columnei care sa fie expusa in Romania.

Eforturile sale au fost încununate de succes in 1939 cand statul roman a comandat copia, aceasta fiind terminata in 1943. Copia a fost executata din ciment alb armat, amestecat cu praf de marmura, si respecta proporțiile monumentului.

Dacii la Troia. Studii de protoistorie a Daciei

Din cauza razboiului mulajele au fost depozitate in diverse locuri locuri in Roma (Muzeul Lateran, Forul lui Traian, Palatul Expozițiilor) si doar in 1967 au fost aduse in Romania. Din 1972 copia la scara naturala a bazei Columnei lui Traian si copii ale scenelor reprezentate pe acest monument sunt expuse intr-o sala a Muzeului Național de Istorie a României.

Pe 12 mai 113 a fost inaugurata in forumul roman Columna lui Traian

Pe 12 mai 113 a fost inaugurata in forumul roman Columna lui Traian

Sursa:

[1] ro.wikipedia.org

 

 


Comentarii

comentarii

Social Links

Glasul.info

Redacția la Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism

Contact: redactie@glasul.info
Social Links
elefant.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
piatraonline.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL