Site icon

Un monument pentru eroii romani a fost ridicat din banii unui pensionar basarabean

Un monument pentru eroii romani a fost ridicat din banii unui pensionar basarabean - Victor Boian

Un monument pentru eroii romani a fost ridicat din banii unui pensionar basarabean - Victor Boian

Un monument pentru eroii romani a fost ridicat din banii unui pensionar basarabean.

Jurnalistii de la activenews.ro au facut o descoperire pe cat de inedita si de imbucuratoare pe de o parte, pe atat si de trista pe de alta parte daca stam sa ne gandim ca nici unul dintre cele doua state romanesti nu a facut  din proprie initiativa un astfel de monument, in memoria soldatilor romani care au cazut pe aceste pamanturi.

Victor Boian, un basarabean din localitatea Carahasani, a construit o fila de istorie cu propriile mini. Din proprie iniţiativa şi chiar din banii proprii, a ridicat un monument in memoria ostasilor romani, cazuti in cel de-al doilea razboi mondial.Chiar daca a fost amenintat, in cel mai brutal mod, ca va fi spinzurat de virful monumentului pe care l-a inaltat, Victor Boian nu s-a temut sa dea istoriei ceea ce este al ei.

Un monument pentru eroii romani a fost ridicat din banii unui pensionar basarabean

Un astfel de monument ar fi fost normal sa fie ridicat fie de Romania in calitate de Tara Mama a soldatilor romani care au cazut pe campul de lupta in cel de-al doilea razboi mondial, fie chiar si de catre Republica Moldova. Romania este tara care nu s-a interesat pana acum intr-un mod corespunzator de romanii cazuti in cel de-al doilea razboi mondial pe frontul de est.

Spre deosebire de Romania, Germania acorda o foarte mare atentie cultului eroilor, germanii infiintand special pentru acest lucru “Uniunea populara germana pentru ingrijirea mormintelor de razboi”, o organizatie care in timpul unor sapaturi in zona Stalingradului, avand ca scop descoperirrea ramasitelor soldatilor germani ucisi pe frontul de est, a facut o descoperire intamplatoare: au dat peste ramasitele a 625 de militari romani, identificati dupa placutele care aveau inscriptionate nume romanesti. Cu aceasta ocazie cei 625 de soldati romani au fost reinhumati la Rososka, in cadrul unei ceremonii de reinhumare.

Pe frontul de est se gasesc mereu ramasite ale soldatilor romani, multe dintre descoperiri fiind facute de detectoristii de metale care vaneaza relicve pentru a le valorifica apoi pe site-urile de specialitate sau pentru a le adauga in colectiile personale. Din pacate, ridicarea placutelor de identificare de pe ramasite face ca soldatii morti pe frontul de est sa nu mai poata fi identificati.

Rusine “conducatorilor” Romaniei si Republicii Moldova care nu s-au interesat corespunzator de soarta eroilor romani cazuti pe frontul de est in cel de-al doilea razboi mondial! Ce fel de conducatori mai pot fi acestia care nu-si respecta eroii propriului neam?

[info] Martiriul Sfintilor Brancoveni [/info]
Exit mobile version