Categories: Republica Moldova

Cetatenii UE vor putea intra de acum in Republica Moldova cu buletinul de identitate

Cetatenii din toate cele 28 de state membre ale UE vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova prezentand buletinul de identitate, nemaifiind nevoie ca pana acum de pasaport. Autoritatile din Republica Moldova au decis prin hotararea de guvern 63/2015 sa permita accesul cetatenilor Uniunii Europene pe baza cartilor nationale de identitate. Decizia a fost anuntata public de catre Oleg Balan, ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută decizia adoptată în Şedinţa Guvernului Republicii Moldova de astăzi, 16 iunie 2015, prin care accesul cetăţenilor Uniunii Europene, inclusiv al cetăţenilor români, pe teritoriul Republicii Moldova este permis în baza cărţilor naţionale de identitate aflate în prezent în circulaţie, şi nu doar a paşaportului, ca până în prezent.

„Aceasta masura reprezinta un semnal politic clar al angajamentului Republicii Moldova fata de parcursul sau european, un instrument concret de incurajare a contactelor si schimburilor celor mai diverse intre cetatenii de peste Prut si cei ai Uniunii Europene, inclusiv ai Romaniei, precum si de sustinere a racordarii statului vecin la spatiul european”, a declarat Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, intr-un comunicat de presa al MAE

Guvernul Republicii Moldova a adoptat în şedinţa sa din 16 iunie 2015 Hotărârea nr. 63/2015 prin care se amendează cadrul legislativ existent (Hotărârea Guvernului nr. 765/18.09.2014, anexa 1, http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=354820) cu privire la documentele în baza cărora este permis accesul cetăţenilor străini în Republica Moldova. Astfel, se prevede acordarea unei facilităţi unilaterale în favoarea cetăţenilor Uniunii Europene, care vor avea posibilitatea de a intra pe teritoriul Republicii Moldova în baza cărţilor naţionale de identitate. Măsura va intra în vigoare la data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Prin măsura adoptată în urma demersurilor iniţiate de MAE român, Republica Moldova se aliniază la practica instituită deja de statele din Balcanii de Vest care au aspiraţii similare cu cele ale Republicii Moldova în raport cu UE şi se bucură de acelaşi regim de circulaţie în spaţiul comunitar european.

În perioada 17-18 iunie 2015, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va efectua o vizită în Republica Moldova.

Sursa: Glasul.info

Note: www.mae.ro

S-au vopsit romani pentru pasaport

 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

Cu se se mai laudă USR-iștii: propunerea legislativă privind dreptul la avort a primit raport de adoptare

Oana Cambera, deputat neafiliat, fostă USR și PLUS, acum ajunsă vicepreședinte la partidul Reper, se…

6 ore ago

Militarii rezerviști cer printr-o petiție actualizarea soldelor de grad!

Gradul militar același și totuși diferit !? Militarii în activitate, în rezervă sau retragere și-au…

11 ore ago

Cristina POBIRCI, o gorjeancă talentată!

Cristina POBIRCI: Sunt din Părău de Pripor și totul a început la varsta de 6 ani…

12 ore ago

Prim ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat

Prim ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în localitatea Handlová, în fața Casei de…

12 ore ago

Pagina de Facebook a singurului cotidian românesc din Carei, furată de hackeri

De ani buni, Buletin de Carei este singurul cotidian românesc independent din zonă care încă…

15 ore ago