Dmitri Rogozin, suparat ca locuitorii din Transnistria obtin cetatenia romana
Dmitri Rogozin este din decembrie 2011 viceprim-ministru al Rusiei, iar din ianuarie 2008 până în decembrie 2011 a fost reprezentant permanent al Federației Ruse la NATO. De asemenea, Rogozin este si reprezentatul desemnat din partea presedintelui rus Vladimir Putin pentru a reprezenta Federatia Rusa in reglementarea conflictului transnistrean. Astazi, in Duma de Stat a Rusiei, Dmitri Rogozin a anuntat ca va cere parlamentarilor si Dumei de Stat a Rusiei sa grabeasca si sa simplifice procedurile de obtinere a cetateniei ruse pentru locuitorii din Transnistria.
Rogozin considera ca ,,lipsa unei astfel de reglementări în legislaţia rusească îi determină pe locuitorii Transnistriei să ceară tot felul de cetăţenii – moldoveneşti, româneşti, bulgăreşti, care li se oferă cu uşurinţă”.
,,Eu sper şi în curând ne vom adresa Dumei de Stat în legătură cu chestiunea modificărilor necesare privind cetăţenia, ca locuitorii Transnistriei, născuţi după 1991, să poată conta pe cetăţenia rusă”, a declarat Rogozin, citat de TASS, a mai adaugat Dmitri Rogozin
În cartea sa „Враг народа” (Vrag Naroda, Dușmanul poporului, 2008) relatează că a luptat împotriva poporului moldovean în conflictul de pe Nistru cu arma în mână și-i etichetează deopotrivă fasciști pe români și moldovenii din Republica Moldova, care în 1992 au luptat împreună pe Nistru contra forțelor separatiste susținute de Rusia. În prezent este reprezentantul Rusiei în Transnistria, zonă separatistă susținută de ruși prin ajutoare financiare și forțe militare. Dmitri Rogozin a declarat că Transnistria este o entitate economică și spirituală mândră și de sine stătătoare și independentă.
Fragment din cartea „Враг народа” (Vrag Naroda, Dușmanul poporului, 2008):
„Pentru prima dată am ajuns în zona de conflict la sfârșitul lunii mai a anului 1992. (…) M-am întors la Moscova, pentru a aduna voluntari dornici să participe la acțiunile militare din Transnistria. Pe 23 iunie, m-am întors în stânga Nistrului și deja mă aflam în cadrul detașamentului de voluntari din Rusia și Ucraina, pe traseul Dubăsari-Rîbnița”.
„Detașamentele înarmate de fasciști români și moldoveni au invadat Transnistria în 1992. Acestei cohorte i-au ripostat detașamentele armatei transnistrene: cazaci, garda militară și voluntari.”
Note/ Referinte / Surse:
[1] infoprut.ro [2] ro.wikipedia.orgConfruntarea de la Stănilești, din 18 iulie 1711, a fost un moment crucial și tragic…
Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…
Evenimentul din 16 iulie 1894, în care guvernul maghiar de la Budapesta a dizolvat Partidul…
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Leave a Comment