Lidl și Kaufland au primit circa 900 de milioane de dolari de la Banca Mondială și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ca să se extindă în Europa de Est, așadar și în România, potrivit publicației The Guardian. Cele două bănci iau bani de la guverne, adică de la cetățeni, pe motiv ca susțin săracii și investesc în dezvoltare. În schimb, investesc în supermarketurile care ne falimentează nouă producătorii agricoli și comerțul local. Aici nu e vorba de corupție?
În loc să ajute săracii, Banca Mondială și Banca Europeană ajută miliardarii din banii noștri, ai tuturor
Uite pe cine ajută Banca Mondială și BERD: pe Dieter Schwarz, șeful Grupului Schwarz care operează cele două lanțuri de supermarketuri și care are o avere de 21 de miliarde de dolari. Săracul de el, avea nevoie de bani de la Banca Mondială și de la BERD… Între timp, țările care trebuie ajutate se prăbușesc în mizerie, iar noi ne umplem de magazine străine!
Nota noastra: Intr-adevar, domnul deputat Bogdan Diaconu are dreptate. Anual, marile lanturi de magazine si supermarketuri din Romania scot aproape tot profitul din tara noastra si il duc in tarile de origine ale patronilor. In timp ce tarilor cu probleme economice le-au fost impuse masuri drastice de austeritate si distrugerea “voluntara” a industriei, marile lanturi de magazine si supermaketuri din Europa au fost practic subventionate pentru a se putea extinde in aceste tari si in a le transforma in niste simple piete de desfacere pentru produse care de cele mai multe ori sunt de o calitate inferioara.
Daca stam sa ne gandim ca de curand Romania a fost amendata de catre UE cu aproximativ 1 miliard de Euro, devine deja limpede ca acestia sunt banii cu ajutorul carora sunt subventionate Lidl și Kaufland din buzunarul contribuabililor romani.
Micile piete agroalimentare din Romania abia supravietuiesc, ele primind grele lovituri atat din partea samsarilor cu false certificate de producatori care vand fructele si legumele importatorilor dar mai ales din concurenta uriasa pe care o fac marile supermarketuri, amplasate de cele mai multe ori in apropierea acestor piete si nu asa cum se intampla in mod normal in celelalte tari europene, acolo unde supermarketurile sunt amplasate aproape exclusiv in afara oraselor si nu in “buricul targului”.