29 iulie, Ziua Imnului National al Romaniei
Ziua de 29 iulie a fost aleasa, in conformitate cu legea nr. 99/1998, Ziua Imnului National al Romaniei. „Desteapta-te romane”, cantat pentru prima data in Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea la 29 iulie 1848, avea sa devina nu doar simbolul unitatii tuturor romanilor ci si imnul de stat al Romaniei, incepand cu anul 1990, dar de asemenea pentru o vreme si al Republicii Democratice Moldovenești (1917 – 1918) și al Republicii Moldova (1991 – 1994). Versurile Imnului National al Romaniei sunt scrise de catre poetul Andrei Muresanu, iar poemul sau patriotic „Un rasunet”, publicat in anul 1848 in publicatia ”Foaie pentru minte, inima si literatura”, sta la originea imnului actual.
Poemul patriotic al lui Andrei Muresanu a insufletit de-a lungul timpului mai multe miscari si evenimente istorice, el fiind cantat atat in timpul Revolutiei din 1848, in timpul Razboiului de Independenta (1877-1878), in timpul Primului Razboi Mondial sau al Marii Uniri de la 1918 si in timpul tragicelor evenimente din 1989.
Imnul National al Romaniei, „Desteapta-te romane”, a fost intonat cu ocazia fiecarui conflict major sau moment de cumpana din istoria moderna a Romaniei, datorita mesajului de profund patriotism si libertate pe care il poarta in el. Daca in timpul regimului comunist „Desteapta-te romane” a fost interzis cu desavarsire, el a fost readus la viata in timpul miscarilor de protest din Romania din 1987 si din 1989, inlocuind in cele din urma imnul comunist „Trei culori”.
De ziua jertfei mă închin Purtând în suflet apăsarea Acelui timp mai greu ca marea…
Dintr-o lucrare a istoricului român Vasile Lechințan aflăm niște fapte absolut abominabile care s-au petrecut…
La mulți ani actorului și regizorului Emanuel Petran! Emanuel Petran s-a născut la data de…
Academia Română împlinește 159 de ani de la fondare Academia Română împlinește 159 de ani…
Vorbim de zeci de ani despre depolitizarea sistemului de educație și nu avem nici un…
Din când în când mai descoperim și mici minuni în România. DA, există și maghiari…
Leave a Comment