Site icon Glasul.info

Monument ridicat in memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist

Monument ridicat in memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist, foto: Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Monument ridicat in memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist, foto: Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

La 6 iulie 2015, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Slujba de sfinţire a răstignirii, aşezată în memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist, în satul Drepcăuţi, raionul Briceni.Răstignirea a fost înălţată prin strădania domnului Mihai Moroşanu şi a surorii cale Serafima Moroşanu, originari din satul Drepcăuţi, raionul Briceni, supravieţuitori ai deportărilor regimului totalitar comunist din anul 1949. Pe părţile laterale ale soclului răstignirii au fost înscrise numele tuturor celor deportaţi din Drepcăuţi.

PS Antonie în cuvântul său a adus un omagiu celor care au avut de suferit de pe urma deportărilor, menţionând că „regimul comunist de ocupaţie i-a deportat pe gospodari în Siberia pentru că vedea în ei un obstacol în calea realizării colectivizării, o acţiune economico-agrară, care în timp s-a dovedit a fi una falimentară”. PS Antonie, între altele, a mai a subliniat: „În Siberia au fost duşi şi mulţi preoţi pentru faptul că au fost preoţi activi ai Mitropoliei Basarabiei, de aceea poetul Grigore Vieru în una dintre poeziile sale spune că a fost deportat şi Dumnezeu.

Împreună cu slujitorii cultului, împreună cu oamenii gospodari, cei străini au încercat să deporteze şi credinţa. Dezastrul moral din societate este în legătură directă cu această deportare. Dar, ceea ce a urmat pe plan eclesiastic, urmările se vad şi astăzi. Adevărul istoric, deocamdată, nu este restabilit”.

Monument ridicat in memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist, foto: Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei
Monument ridicat in memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist, foto: Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

PS Antonie i-a înmânat domnului Moroşanu, distincţia mitropolitană „Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni” cu care a fost decorat de către Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru. În Gramăta de însoţire a distincţiei se menţionează că dl Moroşanu a fost decorat „pentru promovarea şi apărarea credinţei străbune, a Bisericii strămoşeşti şi a adevărului istoric despre Neamul românesc”.

Prin decorarea domnului Mihai Moroşanu, Mitropolia Basarabiei a adus un omagiu tuturor celor deportaţi de regimul totalitar comunist de ocupaţie.

Domnul Moraşanu este cunoscut ca un luptător înverşunat împotriva regimului comunist. A fost unul dintre cei care au luptat, în anii 60’, împotriva dislocării monumentului Dreptcrediciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului. Pentru convingerile sale de neam dl Moroşanu a fost deportat, judecat şi condamnat la închisoare. În anul 1990 dl Moroşanu a fondat şi a fost primul preşedinte al Asociaţiei Victimelor regimului totalitar comunist, luptând cu hotărâre pentru drepturile celor care au suferit sub regimul sovietic.

Elevii de la şcoala din Drepcăuţi au prezentat, în faţa celor prezenţi la sfinţire, un program de cântece şi poezii dedicat memoriei deportaţilor regimului totalitar comunist.

Pe data de 6 iulie 2015 s-au împlinit 66 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor basarabenilor în Siberia şi Kazahstan (5-6 iulie 1949), când zeci de mii de oameni, fără a avea vre-o vină, au fost ridicaţi în mod feroce de la casele lor şi duşi în locuri îndepărtate, de unde mulţi, din cauza frigului, foametei, bolilor şi condiţiilor de trai inumane, nu s-au mai întors.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

[tp_product id=”198149009″ feed=”396″]
Exit mobile version