libris.ro

Monument ridicat in memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist

Monument ridicat in memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist

La 6 iulie 2015, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Slujba de sfinţire a răstignirii, aşezată în memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist, în satul Drepcăuţi, raionul Briceni.Răstignirea a fost înălţată prin strădania domnului Mihai Moroşanu şi a surorii cale Serafima Moroşanu, originari din satul Drepcăuţi, raionul Briceni, supravieţuitori ai deportărilor regimului totalitar comunist din anul 1949. Pe părţile laterale ale soclului răstignirii au fost înscrise numele tuturor celor deportaţi din Drepcăuţi.

PS Antonie în cuvântul său a adus un omagiu celor care au avut de suferit de pe urma deportărilor, menţionând că „regimul comunist de ocupaţie i-a deportat pe gospodari în Siberia pentru că vedea în ei un obstacol în calea realizării colectivizării, o acţiune economico-agrară, care în timp s-a dovedit a fi una falimentară”. PS Antonie, între altele, a mai a subliniat: „În Siberia au fost duşi şi mulţi preoţi pentru faptul că au fost preoţi activi ai Mitropoliei Basarabiei, de aceea poetul Grigore Vieru în una dintre poeziile sale spune că a fost deportat şi Dumnezeu.

Împreună cu slujitorii cultului, împreună cu oamenii gospodari, cei străini au încercat să deporteze şi credinţa. Dezastrul moral din societate este în legătură directă cu această deportare. Dar, ceea ce a urmat pe plan eclesiastic, urmările se vad şi astăzi. Adevărul istoric, deocamdată, nu este restabilit”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Monument ridicat in memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist, foto: Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei
Monument ridicat in memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist, foto: Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

PS Antonie i-a înmânat domnului Moroşanu, distincţia mitropolitană „Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni” cu care a fost decorat de către Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru. În Gramăta de însoţire a distincţiei se menţionează că dl Moroşanu a fost decorat „pentru promovarea şi apărarea credinţei străbune, a Bisericii strămoşeşti şi a adevărului istoric despre Neamul românesc”.

Prin decorarea domnului Mihai Moroşanu, Mitropolia Basarabiei a adus un omagiu tuturor celor deportaţi de regimul totalitar comunist de ocupaţie.

Domnul Moraşanu este cunoscut ca un luptător înverşunat împotriva regimului comunist. A fost unul dintre cei care au luptat, în anii 60’, împotriva dislocării monumentului Dreptcrediciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului. Pentru convingerile sale de neam dl Moroşanu a fost deportat, judecat şi condamnat la închisoare. În anul 1990 dl Moroşanu a fondat şi a fost primul preşedinte al Asociaţiei Victimelor regimului totalitar comunist, luptând cu hotărâre pentru drepturile celor care au suferit sub regimul sovietic.

Elevii de la şcoala din Drepcăuţi au prezentat, în faţa celor prezenţi la sfinţire, un program de cântece şi poezii dedicat memoriei deportaţilor regimului totalitar comunist.

Pe data de 6 iulie 2015 s-au împlinit 66 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor basarabenilor în Siberia şi Kazahstan (5-6 iulie 1949), când zeci de mii de oameni, fără a avea vre-o vină, au fost ridicaţi în mod feroce de la casele lor şi duşi în locuri îndepărtate, de unde mulţi, din cauza frigului, foametei, bolilor şi condiţiilor de trai inumane, nu s-au mai întors.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

[tp_product id=”198149009″ feed=”396″]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info