In perioada interbelica, regimul exploatarilor forestiere prevedea obligatia unor garantii de reimpadurire impuse proprietarilor de paduri, iar celor care nu respectau regulamentul de exploatare li se puteau aplica amenzi usturatoare, mergand chiar si pana la expropierea lor in cazurile cele mai grave.Va dati seama cat de mult am involuat fata acele vremuri? De cat de proaste si de rele sunt actualele legi din Romania daca exista acum anumiti indivizi care si-au permis sa rada padurile de pe munti intregi nerespectand uneori nici macar cele mai elementare norme sau reguli din domeniul exploatarilor forestiere?
Padurile noastre dispar in continuare cu o rapiditate ce poate fi constatata pana si de pe Google Maps, cu locuri golase pe hartile muntilor ce se exind cu o repeziciune ingrijoratoare. Cum de nu pot fi oprite aceste jafuri, aceste crime impotriva naturii? Oare chiar atat de incompetenti si de corupti sunt cei care ne conduc incat Romania a involuat din cauza lor cu cel putin cateva zeci de ani in comparatie cu lumea civilizata?
In Monitorul Oficial al Romaniei din perioada anilor ’20 erau publicate regulamentele de exploatare ale padurilor din anumite zone ale tarii, fiind specificate informatii detaliate despre suprafetele acestor paduri si obligatiile de reimpadurire ale proprietarilor in caz ca le era permisa exploatarea selectiva a acestora. In unele cazuri erau specificate pana si soiurile sau speciile de copaci doriti pentru reimpadurire in aceste zone.
Daca in Romania anilor ’20 nimic nu era lasat la voia intamplarii si existau norme si regulamente stricte de exploatare a padurilor, insistandu-se pentru o exploatare rationala si controlata strict, atunci de ce oare asistam astazi la un asalt salbatic si necontrolat asupra padurilor din tara noastra?
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Nemultumiti de faptul ca lantul de supermarketuri Lidl a scazut pretul de achizitie la lapte, un grup de fermieri germani a protestat intr-un mod cu totul neasteptat. Fermierii au adus un camion incarcat cu deseuri de provenienta animala, fecale si resturi vegetale rezultate in urma cresterii vacilor si l-au golit in […]