As fi vrut ca la Cotroceni sa fie un profesor de istorie… Un fan al Memorialului ma intreaba, pe facebook, de ce nu reactionez la Legea antilegionara. Din mai multe motive, cel mai important fiind acela ca aceasta lege este, dupa opinia mea ,un produs al unor minti ratacite, care fara sa le oblige nimeni se intorc la o legislatie stalinista, represiva.
1.Prima intrebare este: unde vad acesti domni initiatori ai legii recrudescenta fenomenelor fasciste, legionare, rasiste, in Romania?
Ca se mai aduna cativa batrani legionari si isi comemoreaza mortii din inchisori, reprezinta acesta un pericol pentru societate? Ca un partid infiintat legal mai ofera imaginea stridenta a unor tineri care practica salutul legionar? Nimeni nu-i urmeaza. Dar Romania a suportat 50 de ani de teroare comunista si trei luni doar(noiembrie-ianuarie 1941) de regim legionar.
Ce incriminam cu aceasta lege? Teroarea comunista, asa cum ar fi normal? Nu! Ci teroarea legionara, care, asa cum stim, a durat un interval scurt de timp si autorii ei si au primit judecata. Nu si au primit-o, in niciun fel, cerberii comunisti, vinovati de peste 2 000 000 de oameni exterminati in inchisori.
Lucia Hossu Longin: ” Legea antilegionara, un produs al unor minti ratacite, care fara sa le oblige nimeni se intorc la o legislatie stalinista, represiva”
2. Bazandu-se pe sentintele anilor 1945-1960 date de tribunalele poporului, recunoscandu-le “viabilitatea”, initiatorii Legii nu fac decat sa confirme opera neagra a Securitatii, sa se aseze in umbra acesteia, sa o legitimeze ca ar fi indeplinit o misiune “patriotica”. Baietii aceia cu ochi albastri au ucis in munti, in inchisori, in campuri de executie, pe baza unor sentinte fabricate si acum aceste sentinte devin din nou legale!!!
Actul legislativ e de o asemenea gravitate incat nicio porunca de aliniere la legislatia europeana nu il poate salva. Actul legislativ este la fel de nociv, cum a fost si sistemul comunist. O uriasa oroare pe care in anul 2006 Romania a condamnat-o ca fiind ilegitima si criminala.
3. Cine a cercetat dosare la CNSAS a observat, ceea ce le scapa initiatorilor Legii, pe care nu prea i-a vazut nimeni in salile de studiu, ca, pentru a retine, a tortura si a condamna, Securitatea si justitia comunista foloseau, pentru 80 % din cazuri, eticheta de legionar, fascist. Chiar daca nicio proba nu sustinea vinovatia.
Intr-o disputa publica pe care am avut o cu reprezentanti ai Institutului Ellie Wiesel, am oferit statistici, cifre, extrase din dosarele operative ale Securitatii, in care rezistenta anticomunista romaneasca din munti, spre exemplu, avea in componenta ei tarani, fosti ofiteri deblocati, preoti, studenti, din toate partidele politice, ponderea elementelor cu afinitati legionare fiind de 5%.
Protagonistii filmelor mele nu mai traiesc, majoritatea, nu pot sa fie atinsi de vendeta joasa cuprinsa in aceasta lege. Dar memoria lor va avea de suferit. Niciunul dintre ei n-a contestat suferintele din Holocaust si fireste, suferintele din gulagul comunist. In acelasi timp nimeni nu ne poate ingradi dreptul la informatie, la cercetare, la cunoastere. Legea nu slujeste democratia, ci o submineaza.
4.Decenii de-a randul ne-a fost interzis accesul la istorie, la adevar. Anul 1989 a ridicat toate barierele, toate cenzurile. Si acum se vrea o intoarcere inapoi la carti interzise, texte interzise, biografii interzise, la politia politica a anilor ’50, care ar urma sa ne spioneze internetul si declaratiile.
Eu, ca autoare a Memorialului durerii, voi face plangere penala initiatorilor legii pentru ca acest document sa fie retras si reformulat in termeni europeni.
Mi-as fi dorit ca la Palatul Cotroceni sa se afle un profesor de Istorie si nu unul de fizica sau cel putin un om caruia sa-i fie scumpa onoarea acestei tari, dobandita prin atatea decenii de rezistenta anticomunista si prin atatia martiri.
Si sa nu promulge o lege la indicatiile unui consilier infantil, o lege care nici macar nu a fost dezbatuta public de institutiile interesate: Fundatia Academia Civica, Institutul de Investigare a crimelor comunismului, Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, presa scrisa si audiovizuala, Memorialul durerii, care in 25 de ani a realizat si a difuzat peste 200 de documentare despre gulag.
Voi continua seria de filme, pentru ca romanii au nevoie, dupa modelul evreiesc, de o memorie tenace si imperioasa, au nevoie sa iasa, chiar si in aceste zile, dintr o stare de ataraxie generalizata, cand vad cum se incearca terfelirea paginilor de eroism si de curaj romanesc.
Dupa cum scrie Orwell, evocat copios in aceste zile, cel mai eficient mod de a distruge oamenii si chiar un popor este sa le distrugi istoria.
Sursa: Lucia Hossu Longin