Categories: Ucraina

Ganditi, simtiti si vorbiti romaneste

Acesta  a fost îndemnul domnului Marcel Bujor, rostit  în timpul vizitei de lucru a membrilor delegaţiei Comisiei românilor de pretutindeni a Senatului României în regiunea Cernăuţi, Ţinutul Herţa şi în raionul Storojineţ  cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Române. În centrul raional Storojineţ, senatorii români, însoţiţi de ministru consilier Ionel Ivan şi consulul Edmond Neagoe, au fost întâmpinaţi în faţa bisericii Sfântul Gheorghe de Iaroslav Bartoş, şeful Administraţiei Raionale de Stat, Diana Covalciuc, primul său adjunct, şi Vasile Covalciuc, protopopul raionului. În locaşul sfânt, arhiplin de credincioşi, oaspeţii din Ţară au fost prezenţi la Sfânta Liturghie, ţinută de un sobor de preoţi în limbile română şi ucraineană.

Ganditi, simtiti si vorbiti romaneste

După vizitarea Mănăstirii Leurda şi a Şcolii Duminicale ce funcţionează pe lângă  Biserica Sfântul Gheorghe, căreia oaspeţii i-au donat un set de cărţi şi un calculator din partea Parlamentului României, senatorii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare în faţa sediului conducerii raionului de Iaroslav Bartoş şi Ecaterina Huţuleac, preşedintele Consiliului Raional.

A urmat o întâlnire cu primarii şi directorii de şcoli din raion, conducătorii raionului Storojineţ relevând faptul că, în acest pridvor carpatin al Bucovinei, domneşte armonia, pacea şi buna înţelegere între ucraineni, români, polonezi şi alte etnii conlocuitoare. Senatorii Marcel Bujor, Viorel Badea, Simeon Puric şi Iulian Cristache s-au referit la colaborarea româno-ucraineană, la susţinerea de către conducerea României a suveranităţii, independenţei şi unităţii teritoriale a Ucrainei, a cursului ei european.

Dl Ionel Ivan, făcând o totalizare a primelor două zile de aflare a oaspeţilor din România în ţinut, a concluzionat că regiunea Cernăuţi, raionul Storojineţ au reuşit deja să intre în Uniunea Europeană.

Din partea primarilor din raion au luat cuvântul Valeriu Abramciuc, primarul localităţii Banilo-Pidghirnyi, iar din partea directorilor de şcoli – Ştefan Mitric, directorul Gimnaziului din Crasna, sensibilizând colaborarea cu localităţi şi instituţii din România.

Înalţii oaspeţi din Ţară au rămas fascinaţi de evoluarea artiştilor amatori din raion, în special a membrilor ansamblurilor etnofolclorice „Izvoraş” din Ropcea, condus de Victoria Costinean, Lucrător Emerit al culturii din Ucraina, şi „Mugurel” din Pătrăuţi, conducătoare Larisa Popescu., a micuţilor dansatori de la grădiniţa din Ciudei, îndrumaţi de Diana Velea.

Nicolae TOMA

Fotografii: „Zorile Bucovinei”

Cititi intreg articolul pe zorilebucovinei.com

[tp_product id=”194129817″ feed=”396″]

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

Pagina de Facebook a singurului cotidian românesc din Carei, furată de hackeri

De ani buni, Buletin de Carei este singurul cotidian românesc independent din zonă care încă…

o oră ago

Primarul din Satu Mare: 14 mai 1970 a însemnat o tragedie pentru orașul nostru, dar în același timp și un moment de renaștere

Marți, 14 mai 2024, la Satu Mare s-a ținut un moment de reculegere pentru victimele…

23 de ore ago

Candidatul UDMR la Primăria Carei nu recunoaște limba oficială a României

Candidatul UDMR Carei pentru funcția de primar sfidează comunitatea locală și nu recunoaște limba oficială…

o zi ago