Luni, 14 septembrie, pe acest soclu se va afla bustul Craisorului Muntilor, Avram Iancu.În 10 septembrie 1872, intra în veșnicie Crăișorul Munților, Avram Iancu. De atunci, îl purtăm în suflet. Începând de săptămâna viitoare, covăsnenii vor avea onoarea de a-l avea alături, în chip de monument, în curtea școlii al cărei patron spiritual este.
Festivitatea de deschidere a noului an școlar la Școala Gimnazială Avram Iancu din Voinești, Covasna, se va continua cu momentul festiv al dezvelirii monumentului revoluționarului Avram Iancu.
Luni, 14 septembrie 2015, orele 10,oo, sunteți invitați să luați parte la acest eveniment important pentru comunitatea covăsneană. Bustul din piatră este opera sculptorului covăsnean Nicolae Mihail Bohatel și este donat de către artist. La ceremonie sunt așteptați reprezentanți ai autorităților locale și județene și ai societății civile. Interpreți de muzică populară din Voinești și din țară au pregătit un moment artistic.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul Consiliului Local Covasna și al Asociației Cultural Creștine Justinian Teculescu.
Mereu avem nevoie de repere de identitate. Noi toţi şi cu atât mai mult copiii noştri. Este nu numai benefic, dar şi obligatoriu ca aceştia să crească având în vedere fapte, pilde, chipuri ale strămoşilor noştri – cei care ne-au dat ţara în care locuim. O astfel de personalitate jalon este Avram Iancu.
În istoria popoarelor apar uneori momente de cumpănă, de primejdie. Atunci norocul sau voinţa divină aduc în fruntea popoarelor una sau mai multe personalitaţi pentru a le călăuzi – un astfel de ales a fost Avram Iancu.
Avram Iancu (n. 1824, Vidra de Sus – d. 10 septembrie 1872, Ţebea) a fost un patriot ardelean de primă mână, avocat de meserie, care a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 – 1849, din Transilvania. La numai 24 de ani, el conducea pe cei ce cu mult curaj s-au ridicat împotriva unor vechi şi strâmbe rânduieli.
Cum spuneam, este imperios necesară prezenţa simbolurilor determinante pentru cultura şi istoria noastră în spaţiul public al comunităţii. Un bust al eroului naţional Avram Iancu în curtea Şcolii Gimnaziale “Avram Iancu” denotă respect pentru valorile neamului, recursul la modelele identitare româneşti. De asemenea, un astfel de monument sacralizează spaţiul. Îl şi înfrumuseţează.
Mai mult, într-un oraş turistic, cum este staţiunea Covasna, un asemenea edificiu reprezintă pe lângă o necesitate şi o atracţie turistică, un “loc de văzut” pentru vizitatorii urbei.
Conştientizarea de cǎtre elevi a importanţei istoriei românilor, a sentimentului de apartenenţǎ la valorile naţionale adevărate este unul dintre scopurile educaţiei şcolare. Activitatea patriotică a unuia ca Avram Iancu – tânăr, intelectual, transilvănean – poate fi pentru elevi un imbold, un exemplu, o mândrie.
Această şcoală covăsneană a noastră are o istorie lungă – la 10 ani după începerea revoluţiei paşoptiste i s-a pus piatra de temelie, iar din anul 1924 a primit numele tribunului. Desigur, istoria este sinuoasă şi la 1940 numele a fost abandonat, revenindu-se la el după Revoluţia din 1989.
Considerăm acum că amplasarea bustului “patronului spiritual” al gimnaziului la această unitate de învăţământ este un act de normalitate, de întregire a imaginii şcolii noastre. Vom avea un loc unde să recităm poezii, unde să cântăm cântece patriotice, unde să depunem coroane. Unde să fim bucuroşi că suntem români.
Elevii, cadrele didactice, comunitatea, toți covăsnenii vom fi mândri cu acest monument al lui Iancu. Aveam nevoie de el!
Autor: Florentina Covasna
[tp_product id=”194109612″ feed=”396″]
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri