Categories: RusiaStiri

Scandal diplomatic la Iași. L-au topit pe „Ostașul sovietic” pentru a-i face statuie lui Mihai Viteazul

In primavara anului 2007, ambasadorul Federaței Ruse din România a dorit să depună o coroana de flori la monumentul „Ostasșlui sovietic” din Iași, constatând astfel că statuia dispăruse, fapt pentru care a amenițat cu un conflict diplomatic. Monumentul ostașului sovietic a fost inaugurat dupa cel de-al doilea război mondial, fiind amplasat în Dealul Copou, iar din 1956 a fost introdus pe Lista monumentelor istorice. Începând din anul 1991, monumentul a fost mutat in cimitirul ieșean Eternitatea, pentru că mai apoi sa fie dezafectat în 1998 pentru lucrări de restaurare.

Scandal diplomatic la Iași. L-au topit pe „Ostașul sovietic” pentru a-i face statuie lui Mihai Viteazul

În anul 1998, la inițiativa Asociației Veteranilor de Război, filiala Iași, s-au demarat lucrările pentru realizarea unei statui a lui Mihai Viteazul, cu intenția de a inaugura monumentul într-un moment special, în luna mai a anului 2000, la aniversarea a 400 de ani de la prima Unire a Țărilor Române (27 mai 1600).

O bună parte din materia prima, bronzul necesar statuii, mai exact cel pentru turnarea calului si a picioarelor domnitorului, provine din monumentul ostasului sovietic, ce fusese demontat din cimitirul iesean Eternitatea in iulie 1998 pentru restaurare si predat catre SC Citadin Iasi. Pentru o perioada de trei ani de zile, statuia ostasului sovietic a zacut nesupravegheata in depozitele SC Citadin.

In acest timp, bronzul din statuie a inceput sa dispara bucata cu bucata, pana s-a ajuns la situatia in care primarul de la acel moment, Constantin Simirad, a semnat la 29 martie 2001 o dispozitie prin care resturile de bronz ramase din fostul monument al ostasului sovietic au fost donate Asociației Veteranilor de Razboi din Iasi, cu scopul de a fi topite si folosite pentru realizarea statuii lui Mihai Viteazaul. Asociatia Veteranilor de Razboi a primit, prin intermediul unui proces-verbal incheiat la 5 mai 2001 cu SC Citadin, o cantitate de 1.500 de kg de bronz provenit din resturile statuii ostasului sovietic.

Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul din Iasi a fost  realizata de sculptorul Ioan Busdugan (1935-2000) si a fost amplasata pe Dealul Copoului, in zona Parcului Expozitiei, fiind dezvelita in anul 2002.

Scandal diplomatic la Iasi. L-au topit pe „Ostasul sovietic” pentru a-i face statuie lui Mihai Viteazul

In aprilie 2007, ambasadorul Federatiei Ruse a adresat doua plangeri oficiale catre Administratia Prezidentiala si catre Ministerul Afacerilor Externe din Romania

In aprilie 2007, ambasadorul Federatiei Ruse a adresat doua plangeri oficiale catre Administratia Prezidentiala si catre Ministerul Afacerilor Externe din Romania, facand cunoscuta autoritatilor romane lipsa monumentului ostasului sovietic. Fostul primar al Iasului, Gheorghe Nichita, s-a intalnit cu ambasadorul rus pentru a gasi o solutie la aceasta problema, ajungandu-se intr-un final sa se accepte refacerea monumentului, de trista amintire pentru romani, din bani publici.

Potrivit lui Mihai Chirica, primarul interimar al Iasului, Primaria Iasi a alocat 700.000 de lei pentru refacerea acestui monument, pentru care sunt necesare aproximativ 8 tone de material pentru a fi refacuta statuia exact dupa schitele originale.

Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

12 ore ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

18 ore ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

2 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

3 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

4 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

5 zile ago