libris.ro

Scandal diplomatic la Iași. L-au topit pe „Ostașul sovietic” pentru a-i face statuie lui Mihai Viteazul

Scandal diplomatic la Iași. L-au topit pe „Ostașul sovietic” pentru a-i face statuie lui Mihai Viteazul

In primavara anului 2007, ambasadorul Federaței Ruse din România a dorit să depună o coroana de flori la monumentul „Ostasșlui sovietic” din Iași, constatând astfel că statuia dispăruse, fapt pentru care a amenițat cu un conflict diplomatic. Monumentul ostașului sovietic a fost inaugurat dupa cel de-al doilea război mondial, fiind amplasat în Dealul Copou, iar din 1956 a fost introdus pe Lista monumentelor istorice. Începând din anul 1991, monumentul a fost mutat in cimitirul ieșean Eternitatea, pentru că mai apoi sa fie dezafectat în 1998 pentru lucrări de restaurare.

Scandal diplomatic la Iași. L-au topit pe „Ostașul sovietic” pentru a-i face statuie lui Mihai Viteazul

În anul 1998, la inițiativa Asociației Veteranilor de Război, filiala Iași, s-au demarat lucrările pentru realizarea unei statui a lui Mihai Viteazul, cu intenția de a inaugura monumentul într-un moment special, în luna mai a anului 2000, la aniversarea a 400 de ani de la prima Unire a Țărilor Române (27 mai 1600).

O bună parte din materia prima, bronzul necesar statuii, mai exact cel pentru turnarea calului si a picioarelor domnitorului, provine din monumentul ostasului sovietic, ce fusese demontat din cimitirul iesean Eternitatea in iulie 1998 pentru restaurare si predat catre SC Citadin Iasi. Pentru o perioada de trei ani de zile, statuia ostasului sovietic a zacut nesupravegheata in depozitele SC Citadin.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


In acest timp, bronzul din statuie a inceput sa dispara bucata cu bucata, pana s-a ajuns la situatia in care primarul de la acel moment, Constantin Simirad, a semnat la 29 martie 2001 o dispozitie prin care resturile de bronz ramase din fostul monument al ostasului sovietic au fost donate Asociației Veteranilor de Razboi din Iasi, cu scopul de a fi topite si folosite pentru realizarea statuii lui Mihai Viteazaul. Asociatia Veteranilor de Razboi a primit, prin intermediul unui proces-verbal incheiat la 5 mai 2001 cu SC Citadin, o cantitate de 1.500 de kg de bronz provenit din resturile statuii ostasului sovietic.

Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul din Iasi a fost  realizata de sculptorul Ioan Busdugan (1935-2000) si a fost amplasata pe Dealul Copoului, in zona Parcului Expozitiei, fiind dezvelita in anul 2002.

Scandal diplomatic la Iasi. L-au topit pe "Ostasul sovietic" pentru a-i face statuie lui Mihai Viteazul
Scandal diplomatic la Iasi. L-au topit pe „Ostasul sovietic” pentru a-i face statuie lui Mihai Viteazul

In aprilie 2007, ambasadorul Federatiei Ruse a adresat doua plangeri oficiale catre Administratia Prezidentiala si catre Ministerul Afacerilor Externe din Romania

In aprilie 2007, ambasadorul Federatiei Ruse a adresat doua plangeri oficiale catre Administratia Prezidentiala si catre Ministerul Afacerilor Externe din Romania, facand cunoscuta autoritatilor romane lipsa monumentului ostasului sovietic. Fostul primar al Iasului, Gheorghe Nichita, s-a intalnit cu ambasadorul rus pentru a gasi o solutie la aceasta problema, ajungandu-se intr-un final sa se accepte refacerea monumentului, de trista amintire pentru romani, din bani publici.

Potrivit lui Mihai Chirica, primarul interimar al Iasului, Primaria Iasi a alocat 700.000 de lei pentru refacerea acestui monument, pentru care sunt necesare aproximativ 8 tone de material pentru a fi refacuta statuia exact dupa schitele originale.

Glasul.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info