RSS

Revoluție sau lovitură de stat? …

La trei decenii după…

Comunicat de presă: Fenomenele a…

Ca în fiecare an Ser…

Laurian Stănchescu: "Scrisoare p…

Scrisoare publică ad…

Ion Coja: "Marx & Engels ne-au c…

După 1990, pe Interne…

După Bogdan Diaconu, apare o nou…

Alternativa Dreaptă s…

Gheorghe Piperea: "Marile bănci …

Tot mai multe dintre …

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Scandal diplomatic la Iasi. L-au topit pe “Ostasul sovietic” pentru a-i face statuie lui Mihai Viteazul

Print Friendly, PDF & Email

In primavara anului 2007, ambasadorul Federatiei Ruse din Romania a dorit sa depuna o coroana de flori la monumentul “Ostasului sovietic” din Iasi, constatand astfel ca statuia disparuse, fapt pentru care a amenitat cu un conflict diplomatic. Monumentul ostasului sovietic a fost inaugurat dupa cel de-al doilea razboi mondial, fiind amplasat in Dealul Copou, iar din 1956 a fost introdus pe Lista monumentelor istorice. Incepand din anul 1991, monumentul a fost mutat in cimitirul iesean Eternitatea, pentru ca mai apoi sa fie dezafectat in 1998 pentru lucrari de restaurare.

Scandal diplomatic la Iasi. L-au topit pe “Ostasul sovietic” pentru a-i face statuie lui Mihai Viteazul

In anul 1998, la initiativa Asociatiei Veteranilor de Razboi, filiala Iasi, s-au demarat lucrarile pentru realizarea unei statui a lui Mihai Viteazul, cu intentia de a inaugura monumentul intr-un moment special, in luna mai a anului 2000, la aniversarea a 400 de ani de la prima Unire a tarilor romane (27 mai 1600).

O buna parte din materia prima, bronzul necesar statuii, mai exact cel pentru turnarea calului si a picioarelor domnitorului, provine din monumentul ostasului sovietic, ce fusese demontat din cimitirul iesean Eternitatea in iulie 1998 pentru restaurare si predat catre SC Citadin Iasi. Pentru o perioada de trei ani de zile, statuia ostasului sovietic a zacut nesupravegheata in depozitele SC Citadin.

In acest timp, bronzul din statuie a inceputa sa dispara bucata cu bucata, pana s-a ajuns la situatia in care primarul de la acel moment, Constantin Simirad, a semnat la 29 martie 2001 o dispozitie prin care resturile de bronz ramase din fostul monument al ostasului sovietic au fost donate Asociației Veteranilor de Razboi din Iasi, cu scopul de a fi topite si folosite pentru realizarea statuii lui Mihai Viteazaul. Asociatia Veteranilor de Razboi a primit, prin intermediul unui proces-verbal incheiat la 5 mai 2001 cu SC Citadin, o cantitate de 1.500 de kg de bronz provenit din resturile statuii ostasului sovietic.

Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul din Iasi a fost  realizata de sculptorul Ioan Busdugan (1935-2000) si a fost amplasata pe Dealul Copoului, in zona Parcului Expozitiei, fiind dezvelita in anul 2002.

Scandal diplomatic la Iasi. L-au topit pe "Ostasul sovietic" pentru a-i face statuie lui Mihai Viteazul

Scandal diplomatic la Iasi. L-au topit pe “Ostasul sovietic” pentru a-i face statuie lui Mihai Viteazul

In aprilie 2007, ambasadorul Federatiei Ruse a adresat doua plangeri oficiale catre Administratia Prezidentiala si catre Ministerul Afacerilor Externe din Romania

In aprilie 2007, ambasadorul Federatiei Ruse a adresat doua plangeri oficiale catre Administratia Prezidentiala si catre Ministerul Afacerilor Externe din Romania, facand cunoscuta autoritatilor romane lipsa monumentului ostasului sovietic. Fostul primar al Iasului, Gheorghe Nichita, s-a intalnit cu ambasadorul rus pentru a gasi o solutie la aceasta problema, ajungandu-se intr-un final sa se accepte refacerea monumentului, de trista amintire pentru romani, din bani publici.

Potrivit lui Mihai Chirica, primarul interimar al Iasului, Primaria Iasi a alocat 700.000 de lei pentru refacerea acestui monument, pentru care sunt necesare aproximativ 8 tone de material pentru a fi refacuta statuia exact dupa schitele originale.

Glasul.info

[tp_product id=”194106904″ feed=”396″]
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline