Despre specificul maghiar

Eu vad o continuitate exemplara in manifestarile sociale ale maghiarimii, continuitate de-a lungul a multor secole, in care ungurii au luptat exclusiv pentru natiunea lor si numai a lor. Inca din secolul XVI- lea, prin codul de legi „Approbate si Compilatae” precum si prin Tripartitul lui Verböczi, se legifera superioritatea natiunii maghiare fata de toate celelalte nationalitati asa zise tolerate din zona in care interferau cu ungurii. Astfel, prin aceste coduri de legi, nemaghiarilor le era interzis sa poarte arme, nu aveau dreptul sa invete in scolile statului, le era interzis prin lege sa posede avere. Chiar si pentru a avea o pereche de boi sau de cai, iobagul roman avea nevoie de aprobarea nemesului maghiar.

Despre specificul maghiar

Aceasta mentalitate de natiune superioara, care are incuviintarea divina de a domni peste alte natiuni sta la baza mentalului maghiarimii. Idealurile revolutiei de la 1848 n-au fost altceva decat idealuri prin care maghiarimea si le rezervase exclusiv siesi. De asta li se pare multor maghiari, si nu de ieri de azi, ca lor li se cuvine a stapani peste tot si peste toate: populatii, regiuni, tari.

Acest sambure tare, mereu acelasi, a fost inconjurat de o comportare extrem de volatila si flexibila, care s-a adapat admirabil la conjuncturile istorice ale timpului. Sufla vantul libertatii la 1848? Au imbracat samburele tare in mantia libertatii. Li s-a parut la 1919 ca, dupa Trianon, comunismul i-ar putea ajuta sa reconstituie Ungaria Mare? Au trecut la comunism fara nicio ezitare! Li s-a parut ca Hitler ii va putea ajuta in acelasi scop? S-au facut hortisti cu totii!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Problema lor a fost intodeauna ca, orbiti de aceasta ipotetica superioritate nationala, si-au supraestimat puterile si posibilitatile, ceea ce a dus mereu la infrangeri catastrofale.

As vrea sa fac mentiunea ca mereu ma izbesc de un fapt, pe care as vrea sa-l evit si nu stiu cum. Tot timpul ma tem ca voi lasa impresia ca ma refer la toti maghiarii, pe cand de fapt este vorba doar de nemesimea si nobilimea maghiara din timpurile vechi si de conducatorii lor, din timpurile mai noi.

Am multi prieteni si cunostinte printre maghiari si cu unii ma inteleg ca si cum am fi frati. De asta cred eu ca nu e inutil sa le atragem atentia unora dintre ei care ratacesc pe drumuri fara de intoarcere, privind cu nostalgie la un trecut care n-a existat decat in mentalul lor colectiv si care se numeste pe scurt, Ungaria Mare.

E un vis al lor, foarte daunator, care-i duce pe unii dintre ei spre utopie. E ca si cum noi romanii, la maturitate, am crede posibil sa traim intr-o tara idilica, asa cum o descrie Ispirescu in basmul „Tinerete fara batranete”.

Acest sambure tare este, dupa umila mea parere, principalul obstacol pentru o reconciliere sincera intra maghiari si romani.

Autor: Calin Kasper

Sursa: ioncoja.ro

 

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

11 octombrie 1944: Trupele române eliberează municipiul Cluj

Dum oct. 11 , 2015
La data de 11 octombrie 1944, orașul Cluj a fost eliberat printr-o manevră dublu învaluitoare a trupelor romane (Diviziile 18 Infanterie-munte, 11 și 12 Infanterie, Divizia 1 Cavalerie si Divizia 2 Munte), combinată cu un atac frontal al Corpului 104 Mecanizat sovietic. Cele mai grele lupte s-au desfășurat în zonă […]
Pe 11 octombrie s-au implinit 73 de ani de la luptele pentru eliberarea Clujului, Foto: Anca Ciornei

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News