Celebrul ultimatum german din 30 august 1940 NU A FOST TRIMIS DE BERLIN BUCURESTIULUI!

Romania tradata, Romania pradata! Daca mai intereseaza…dictatul de la Viena… Alexander E. Ronnett concluzioneaza in ”Neam fara noroc” citand Memoriile lui Radu Budisteanu, ministru in guvernul Gigurtu (pag.45-47; din cautarile mele, banuiesc ca e vorba de “In secolul luminilor stinse” traducere de Despina Skeletti Budisteanu –fiica lui Radu Budisteanu , carte aparuta la Madrid, Editura Carpatii, in 1986; pe net apare o prima parte a acestui volum, dar doar pana la pagina 38! Oare de ce???) ca “celebrul ultimatum german din 30 august 1940, despre care vorbesc toate lucrarile de specialitate, NU A FOST TRIMIS DE BERLIN BUCURESTIULUI”.

Celebrul ultimatum german din 30 august 1940 NU A FOST TRIMIS DE BERLIN BUCURESTIULUI!

Astfel, din memoriile respective, lucrurile se prezinta cam asa: Ungaria si Bulgaria se orientasera, ca si Italia lui Mussolini, inca de la inceput catre axa Berlin-Roma, care le garantasera integritatea granitelor.

Berlinul propusese acelasi lucru si Romaniei, in aceiasi termeni, fara alte precizari, dar fusese refuzat din “cauza” de Franta si Anglia, “aliati traditionali”, care promisesera Romaniei acelasi lucru-integritatea granitelor statului national roman fata de oricine ar fi atentat la ele.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Prinsa bine intre clestele de rasarit cu numeroase concentrari de trupe rusesti, semnalate regelui Carol al-II-lea inca din 22 mai de catre generalul Tenescu, consecinta a pactului de neagresiune ruso-german, presiunile economice germane, concentrarile de trupe maghiare la granita de apus, pregatiti sa profite de miscarea ruseasca in Basarabia si situatia dezastruoasa a inzestrarii armatei, erorile regelui se tin lant.

Cum la 26.iunie.1940, “aliatii” nostri occidentali (cu o Franta capitulata la 22 iunie si o Anglie aflata in pline negocieri cu nemtii pentru o pace secreta) n-au miscat nici un deget si n-au zis nici pas raptului sovietic al Basarabiei si Bucovinei de Nord – nu si a tinutului Hertei (!), Rusie aliata si ea cu aceleasi tari (Anglia si Franta), la 15 iulie regele, la sfatul Berlinului prin Killinger de a accepta ultimatumul rusesc, Romania semneaza cedarea Basarabiei si Bucovinei de Nord si se reorienteaza spre Axa Berlin-Roma.

Hitler zice da, dar cu o conditie, de data aceasta, ca Romania sa-si rezolve disputele teritoriale cu vecinii sai, in speta Ungaria si Bulgaria, care se pare ca nu statusera degeaba in tot timpul neutralitatii noastre, neutralitate recomandata la inceputul razboiului chiar de Rusia!

[info] Ardealul, pamant romanesc – Milton G. Lehrer  [/info]

Nota noastra: Parca ne cam este cunoscut deja acest scenariu, nu?Aderarea Romaniei la NATO si mai apoi accederea in UE au fost conditionate tot de renuntarea romanilor la teritoriile stramosesti in favoarea altor natii.

Hotararile se luasera in secret intre Hitler si Ciano, inca din 4 iulie si apoi puse in vedere Ungariei la 10 iulie la Munchen.

Demisia guvernului Tatarascu de la 4 iulie pune in sarcina noului guvern, Gigurtu, perfectarea noilor granite cu Rusia, negocierile si Ungaria si Bulgaria si incheierea aliantei cu Germania.

Generalul Sanatescu, la acea data la comanda corpului de cavalerie aflat in misiune defensiva pe Prut intre Herta si Sculeni, precizeaza in Jurnalul sau ca “la Herta…nu eram lamuriti daca ne ramane noua sau trece la rusi”.El primeste ordinul de a se deplasa la Moscova pentru delimitarea frontierei ruso-romane pe la jumatatealui august.

Desi spune ca, pe toata perioada negocierilor au fost tratati civilizat “lucrarile mergeau greu de tot din cauza relei credinte a rusilor, care nu voiau sa respecte intelesul notei ultimative acceptate de guvernul roman.

Intentiile ruse erau sa ne indeparteze complet de bratul Chiliei, al carui talveg fusese pe vremuri frontiera dintre cele doua state”. Nejungandu-se la nici un rezultat, spune Sanatescu “nu am vrut sa
inchei un protocol scris”.

“U.R.S.S.-ul incepuse o serie de incursiuni si provoca incidente la granita noua cu Romania, fapte ce incurajau pretentiile unguresti.

Pe de alta parte Rusia cauta sa subjuge definitiv teritoriile acaparate pe baza pactului Ribbentrop-Molotov. Astfel, pe 2 august 1940, Bucovina de Nord, Basarabia si tinutul Herta au fost inglobate oficial la URSS.

Pe 15 august 1940, la Moscova are loc o convorbire intre Molotov si ambasadorul roman Grigore Gafencu, in cursul careia rusii declara ca nu mai au nici o pretentie din partea Romaniei, aceasta declaratie avand o durata de o luna de zile, dupa care, tot rusii vor ocupa 4 insule din Delta Dunarii si canalul navigabil al bratului Chilia.”  (www.procesulcomunismului.ro)

De celalalta parte, tratativele cu Bulgaria de la Craiova dintre 19-21 august soldate cu un esec pentru noi, stabilesc granita pe linia existenta la 1912, in timp ce tratativele cu Ungaria de la Turnu-Severin dintre 16-24 august, foarte dure, nu au reusit sa resolve nimic.

“Dupa 4 zile de discutii nu s-a ajuns la nici o intelegere si s-au despartit delegatiile pentru noi instructiuni de la guvernele respective. Teleky era deparere ca numai razboiul este hotarator.

Ministrul Ungariei la Moscova s-a intalnit pe 23 august cu Molotov caruia i-a comunicat ca nu s-a ajuns la nici intelegere cu romanii la Turnu-Severin.

In aceeasi zi dupa-amiaza s-a convocat primul Consiliu de Coroana de la Bucuresti in care, dupa ce s-au ascultat pretentiile Ungariei, s-a hotarat ca armata sa-si faca datoria si sa respinga orice actiune ce s-ar intreprinde impotriva Transilvaniei. Pe 24 august se reiau discutiile de la Turnu-Severin care s-au intrerupt din cauza pretentiilor unguresti.

Constatand ca nu este posibila intelegerea prin tratative intre romani si unguri, Hitler, pe 26 august 1940, a ordonat ca 10 divizii de infanterie si doua de blindate sa se deplaseze in secret inspre Romania. in acelasi timp se pregatesc doua divizii motorizate si patru divizii blindate care pe data de 31 august sa ocupe zona petrolifera din Romania.

Alertati de unguri, care au anuntat ca au optat pentru solutia militara in rezolvarea conflictului cu Romania, incepe o activitate febrila intre Berlin si Roma pentru a preintampina conflictul. Ministrii germani de la Bucuresti si Budapesta sunt chemati de Ribbentrop la Berlin, iar Hitler cu consilierii sai, pe 27 august, stabileste pe harta noul traseu al frontierei romano-ungare pe care l-a comunicat si ministrului de externe italian, lui Ciano.

In continuarea derularii evenimentelor il gasim pe 28 august pe Hitler discutand cu Ciano asupra posibilitatii de a rezolva problema romano-maghiara fara conflict si afirmand greutatea solutionarii deoarece pretentiilor maghiare li se opune o revendicare incontestabila, in care romanii detin 2/3 din populatie.

Concomitent cu aceste discutii, armatele maghiare I, II, III sunt gata de atac pe 28 august si avioanele violeaza in mai multe randuri frontiera, aruncand manifeste insultatoare la adresa statului roman, unul din avioane ajungand pana la Brasov iar altul mitraliind aeroportul din Satu Mare unde a fost doborat si echipajul facut prizonier.

Pentru dimineata de 29 august 1940 au fost convocati la Viena ministrii de externe ai Ungariei si Romaniei.Ungurii au fost primii primiti, chiar in cursul diminetii, si li s-a adus la cunostinta hotararea lui Hitler de a accepta arbitrajul germano-italian.

Dupa unele rezerve, Csaky si Teleky au cerut avizul Budapestei unde guvernul ungar a acceptat arbitrajul Axei, care pentru ei a fost mai mult decat se asteptau.

In cursul diminetii cand ministrul nostru de externe, Mihai Manoilescu, sosea la Viena, ministrul Romaniei la Moscova, Grigore Gafencu, cerea audienta la Dekanozov pentru a semnala o comunicare a guvernului roman in legatura cu un incident provocat de rusi si in care fusesera omorati niste ostasi romani. La ora 3 p.m. ministrul de externe rus a comunicat ca este ocupat si nu-l poate primi, si i-a indicat sa ceara audienta a doua zi Secretarului general.

Dar in aceeasi dupa-amiaza, Dekanozov a primit in audienta pe ambasadorul german la Moscova care l-a incunostintat asupra impunerii dictatului in problema Transilvaniei.

Paralel, la Viena, Ribbentrop aduce la cunostinta hotararea Fuhrerului de a garanta frontierele Romaniei, dupa arbitraj, in caz contrar va fi razboi si se va pierde toata Transilvania. Nu s-a acceptat sa se aiba in vedere nici principiul etnic, dandu-se termen pana la ora 22 si cu mare greutate s-a prelungit pana la ora 24.

Tot la miezul noptii, la Moscova, ministrul de externe, Dekanozov, si-a schimbat parerea si i-a cerut lui Gafencu sa vina imediat si i-a remis o „nota verbala” amenintatoare asupra incidentului in care au avut loc victime.

Dar, in fata explicatiilor scrise in care Gafencu dovedea ca victimele au fost romanesti si neprovocate de ei, rusul a lasat tonul. A doua zi insa agentia TASS publica nota amenintatoare a URSS-ului, fara a se publica si raspunsul romanesc.

Era clar ca intre actiunea de amenintare de la Viena si cea de la Moscova era o stransa legatura. in dimineata de 30 august 1940 delegatilor romani nu li s-a permis sa prezinte nici o expunere asupra dictatului si, mai mult, nu s-a dat voie sa prezinte nici un protest fata de procedeele folosite in acceptarea dictatului.

Trecandu-se la examinarea hartii, Mihail Manoilescu, la vederea ei, a lesinat si a fost pus sa semneze in stare de semi-constienta. Valer Pop, care facea parte din delegatie, a refuzat s-o semneze.”(www.procesulcomunismului.ro)

Nici delegatia Gigurtu-Manoilescu la Salzburg, nici delegatia Manoilescu-Pop la Viena, spune Ronnet citandu-l pe Budisteanu, nu au avut mandat sa negocieze cesiuni teritoriale: “n-a fost vorba de chestiuni teritoriale.A fost vorba de schimb de populatie, la care noi am convenit: 1.2 milioane de unguri sa paraseasca teritoriul Transilvaniei repatrindu-se, ca si 120.000 de romani din Ungaria. Nimeni n-a voit sa paraseasca Transilvania. N-a miscat un ungur.

S-a ajuns la solutia cealalta, nediscutata de noi, neaprobata de noi, pentru care delegatia nu a avut mandat, adica la cesiuni teritoriale”, spune Radu Budisteanu citat de Ronnet.

Concluzia pe care o trage cel din urma; “Celebrul ultimatum german din 30 august 1940, despre care vorbesctoate lucrarile de specialitate, NU A FOST TRIMIS DE BERLIN BUCURESTIULUI, ci sub forma unei referiri a lui Manoilescu, in telegrama nr.8 de la Viena.

Prin urmare, Manoilescu expediaza guvernului roman o telegrama in care declara ca guvernul german declara ultimatum etc.; se convoaca urgent Consiliul de Coroana, fara a verifica telegrama printr-o rapida consultare cu Berlinul, care decide cesiunile solicitate. Ulterior deciziei romanesti, Ribbentrop a constatat ca ar fi formulat din partea guvernului sau, direct sau indirect, vreun ultimatum.

Si atunci, cine a stat la originea telegramei nr.8 semnata de Manolilescu? In orice caz, guvernul roman a tremurat la fel de tare la citirea ei ca si la citirea ultimatumului rusesc cu doua luni mai inainte, iar prietenii nostri traditionali, care se vor grabi sa ne vanda sovieticilor cinci ani mai tarziu, nu s-au clintit din loc.”…

”Nici unul din actorii ceasului acela nu avea constiinta ca sunt paiate manuite de Molotov-Ribbentrop, care aranjasera lucrurile inca din 23 august 1939. Ribbentrop? Invitat la ceai…dupa terminarea Conferintei de la Viena, Manoilescu: “bolnav, m-am imbracat in tinuta de rigoare si am raspuns invitatiei.

Abia intrat in sala, Ribbentrop striga la mine in fata tuturor invitatilor:

-Germania nu v-a adresat nici un ultimatum”

Pentru lamurirea acestor aspecte, cei ce mai pot da de urma cartilor Budisteanu, Radu, „In secolul luminilor stinse” traducere de Despina Skeletti Budisteanu, Madrid, Editura Carpatii, 1986 si Mihail Manoilescu „Dictatul de la Viena. Memorii iulie-august 1940” Bucuresti, Editura Enciclopedica, 1991 ar fi de mare ajutor.

In final, cateva aspecte raman in discutie. Din Consiliul de Coroana care a aprobat acceptarea dictatului de la Viena nu facea parte nici un reprezentat al ardelenilor. Iuliu Maniu atragea atentia de la tribuna Parlamentului si in presa vremii ca:

“Asupra Ardealului nu poate dispune nimeni altul, decat poporul roman din Transilvania…guvernul actual care a hotarat acceptarea arbitrajului si care a semnat hotararea, nu are nici un drept sa lucreze in numele Natiunii Romane. Guvernul actual nu are nici un mandat dela Natiune. El este un guvern dictatorial, iesit dintr-o lovitura de stat, si nu are nici-o legatura de drept cu cetatenii acestui stat, deci semnatura lui nu are nici-o valoare.
…Este foarte important lucru de a constata aceasta,deoarece un document nu poate fi izvor de drept decat atunci cand semnatarii lui sunt mandatari legitimati, ceea ce nu e cazul in problema actuala.”

 

Ca atare, nici o hotarare asupra soartei Transilvaniei inainte de hotararea ardelenilor insisi nu avea valabilitate, intrucat asta fusese conditia Unirii.

Daca Valer Pop nu a semnat arbitrajul, mai era el,legal, valabil si aplicabil, fiind unul din cei doi membri ai delegatiei romane si obligatoriu si semnatura lui era necesara pentru valabiliatea actului?! Poate si asta ii face pe unguri sa se miorlaie de Trianon si sa taca chitic despre dictat. Maniu are insa un raspuns si in chestiunea asta:

„Noi am luat in stapanire Transilvania in baza acestui drept, inca inainte de incheierea Tratatului de la Trianon si chiar inainte de armistitiu. Am organizat viata de stat romaneasca in Dacia Superioara, inainte de incheierea si ratificarea Tratatului dela Trianon, organizand o armata regulata, care, impreuna cu armata venita din Vechiul Regat, a dat dovada eminenta despre buna sa organizare si impresionanta sa vitejie, rupand linia demarcationala intaiu si apoi trecand Tisa.
Asupra Ardealului nu poate dispune nimeni altul, decat poporul roman din Transilvania”

 

Sursa:

[1] ioncoja.ro

[2] Rena

 

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

4 thoughts on “Celebrul ultimatum german din 30 august 1940 NU A FOST TRIMIS DE BERLIN BUCURESTIULUI!

  1. E PLIN DE GRESELI.

    1 : Cartea a aparut in 1986 deci a fost nu doar neutra pt comunisti ci si favorabila,sugerand,vezi doamne,o pseudo-tradare.Acea “tradare” nu a existat.

    2 : Oamenii politici de atunci aveau principii si valori morale deci nu tradau.

    3 : Tara sau Armata Germana NU AVEA NEVOIE DE ROMANIA,nicaieri nu exista nici o sugestie si nici o dovada clara a dorintei de aliere cu Romania.Asta cel mai probabil e pt ca asa criminal cum a fost,hitler l-a respectat pe M.S. Regele Carol II.

    4 : Pe langa ca Germania nu a avut treaba cu noi,tradatorul bolnav antonescu,incalcand SINGURA ALIANTA VALABILA cu Aliatii care luptau pt dreptate si libertate CA SI NOI,a si creat ocazia ca nemtii sa ne puna
    conditii si a si cerut OCUPAREA TARII.

    5 : Regatul Unit NICIODATA nu a purtat NICI O DISCUTIE cu atat mai putin tratative pentru pace,NICIODATA.
    Chiar si cand Londra a fost bombardata,asta i-a indarjit doar indarjit pe Englezi.
    Da,in 1938 Nevile Chamberlain (precursorul lui Winston Churchill) a acceptat ca Germania dupa anexarea austriei,sa ocupe zonele premordial germane din jurul granitelor Cehe,pt a “pastra pacea” insa in tot acest timp Churchill STRIGA sa nu accepte,pt ca urmeaza CLAR razboiul.A strigat asta de cand hitler a ajuns la putere in 33,si a avut dreptate si hotarare sa lupte impotriva lor.
    De aceaia a fost numit PREMIER in 10 mai 1940 si a ramas nu doar pana in 45 ci din nou in anii 50.
    Nici 1 luna mai tarziu,a tinut faimosul discurs din 4 iunie care era parerea care s-a si dovedit a britanicilor : NU NE VOM PREDA NICIODATA.Puteti vedea recrearea aici (exista si inregistrarea oficiala,atat a discursului lui cat si a generalului De Gaulle) https://www.youtube.com/watch?v=O5S3SYpEydk
    .
    6 : Cand am fost FORTATI sa cedam teritoriile respective bozgoriei,erau la granita bozgoreasca 6 MILIOANE SOLDATI (nemti,austrieci,italiene si bozgoresti) 25.000 tancuri si 19.000 avioane (tancurile si avioanele
    doar nemtesti) plus cele austriece,italiene si bozgoresti).
    Ca sa va formati o idee,Rusii au ocupat germania cu doar 1.5 milioane de soldati,asa ca imaginati-va ce NU puteam face noi,contra 6 milioane.Toate aste si multe altele generate de tradatorul si bolnavul ion antonescu.

    1. 1.In 1986 au aparut memoriile fostului ministru Budisteanu. Informatiile prezentate acolo, desigur, trebuie coloborate si cu memoriile altor traitori ale acelor vremuri, mai ales cu cele ale semnatarului acelui odios act, Manoilescu, pentru o deplina elucidare a contextului istoric. Tradarea sau “pseudo-tradarea” aliatilor si nealitialor, a fost mai mult decat vizibila, Ea a existat si se poate dovedi din surse diverse, inclusiv occidentale. Doar sa vrei.

      2.Politicile si principiile oamenilor politici de atunci, ca si de acum sunt apa de ploaie. Fiecare are de indeplinit propria agenda si intotdeauna maieul va fi mai aproape de corp decat mantaua.

      3. “Tara sau Armata Germana NU AVEA NEVOIE DE ROMANIA” – hm, aici
      nu-i vorba da Germania ca tara, ci de armata germana din acea vreme care AVEA NEVOIE DE ROMANIA si exista dovezi cacalau de clara dorinta de aliere cu Romania. Doar daca nu vrei sa le vezi ele nu exista. Germania stia ca un front, independent de propriul razboi, in Balcani nu era de dorit. I-ar fi inchis in
      primul rand accesul la petrolul romanesc si, pornind spre rasarit, avea nevoie
      de petrolul romanesc ca de aer pana ajungea la cel rusesc, mai ales ca aflasera ca rusii ii cam trag pe sfoara si, singuri in rasarit, bazandu-se doar pe
      italieni, unguri sansele erau departe de reusita. Armata romana, asa slab
      dotata, era o forta in zona, dovedita si in primul razboi, cand pe langa inamicul
      inspre care-si indreptase armele, a avut de luptat si cu tradarea rusa produsa
      odata cu revolutia bolsevica. De aceea, la insistentele ungurilor de a ocupa
      Ardealul cu armele daca Romania nu cedeaza Ardealul, Hitler i-a sfatuit sa o
      lase mai moale cu armele, ca-i batem de nu se vad si a preferat, desi nu avea
      nici o pofta, datorita si altor experiente, sa stopeze elanul ungurilor si sa-i
      forteze la purtarea de tratative si in final sa “negocieze” un armistitiu. Cat
      despre respectul pentru Carol al-II-lea, mai parol. Cata apreciere si onoare
      poate avea un conducator de stat, mai rau, un monarh, in fata unui dictator, care se lamenteaza in fata reprezentantului acelui stat dictatorial “Ce sa fac?”,
      pus in situatia de a lua o decizie capitala pentru tara care o reprezinta, ca,
      la sfarsit, cand totul era pierdut, in speta cand tara-ti era hacuita si de la
      est si de la vest, sa declari senin “Mi-e mi-a cam ajuns cu Palatul!” si sa se
      care cu banii stransi din timbrul pentru inzestarea aviatiai romane!

      4. Tocmai “tradatorul” Andtonescu a fost cel respectat, cel mai respectat dintre
      toti aliatii, de catre Germania. Si ultimul care a defectat, dupa ce in prealabil, in mod cu totul onorabil l-a informat pe fuhrer despre intentiile sale si a prelungit cat mai mult acest moment, desi constase cu mult inainte ca razboiul e pierdut. Aici a fost marea greseala a lui Antonescu. Inaintea lui
      “defectase” marele Mussolini si Horthy! Contextul i-a permis, un pic, sa traga de timp pentru negocieri cu rusii si obtinerea unor conditii cat mai avantajoase pentru noi. Ca telegrama de la Stokholm nu i-a mai parvenit tocmai in prejunul arestarii sale la palat, a cui tradare a fost? “SINGURA ALIANTA VALABILA cu Aliatii care luptau pt dreptate si libertate” s-a dovedit o mare cacealma. Fiecare lupta pentru el, era care pe care, si, cum s-a dovedit la Ialta, i-a cam durut in cot si nici acolo.

      5.Esti naiv spunand ca “Regatul Unit NICIODATA nu a purtat NICI O DISCUTIE cu atat mai putin tratative pentru pace,NICIODATA”! Ai uitat de retragerea rusinoasa de la Dunkerque, cand, daca nu erau traversati Canalul de bietele barci private ale pescarilor englezi, scotieni etc era vai de mama lor? Prostia Frantei de a “mucegai” pe linia Maginot, nostalicii vremurilor apuse din primul razboi, a permis nemtilor sa-i ocoleasca si sa dea lovitura dupa lovitura in “puncte” strategice imprevizibile. Retragerea de la Dunkerque de la 1 iunie, in care armata britanica si-a pierdut aproape toate tunurile si capitularea
      Frantei de la 22 iunie, a lasat Regatul Unit vulnerabil, in asteptarea unei
      invazii germane. A fost vremea in care, in secret au inceput negocieri de
      armistiu cu germanii pentru a trage de timp in pregatirea marii batalii pentru
      Anglia. Norocul lor a fost ca invazia n-a mai venit, Hitler dandu-si, in
      sfarsit, seama de capcana in care fusese tarat de Stalin. Ordinul cartierului
      general britanic suna cam asa:” indreptati-va cu graba in cea mai mare viteza,
      fara diversiuni sau ocoluri, pre Dunkerque, in scopul evacuarii imediate….din
      cauza ca suntem oribil si miseleste coplesiti din toate partile.” Cand mai
      aveau ei. “aliatii traditionali”, timp pentru noi cand ei insisi erau pe
      marginea prapastiei?
      Aceiasi “aliati traditionali” tradasera Polonia, pentru care n-au facut nimic in ’39,
      recomandasera Cehoslovaciei sa capituleze fara lupta la invazia nemtilor iar,
      la raptul Basarabiei si Bucovinei de Nord n-au clintit un deget!

      Cu ce ti se pare mai “triumfator” discursul “marelui” Churchill “Nu ne vom preda
      niciodata” fata de “Romani treceti Prutul”? Asta dupa ce la cedarea Ardealului,
      soldatii romani aflati pe linia defensiva a Prutului erau cat p-aci sa dezerteze cu tot cu arme si sa treaca muntii in apararea Ardealului?

      Antonescu n-a fost perfect. O descrie bine si generalul Sanatascu in Jurnalul sau. Dar a stiut sa se impuna, ceea ce n-a fost cazul monarhiei carliste, cazute
      lamentabil la examenul national.

      6. “tradatorul si bolnavul ion antonescu” e eticheta pe care doar
      propaganda antiromanesca o poate pune in astfel de termeni. In timp ce,
      bolsevici de seama, de o anumita etnie, isi au inca locul de frunte prin
      holurile ministerelor de azi! Te deconsipiri singur!

      7. Ideea era ca “Arbitrajul de la Viena din 30 august 1940 este nul de drept şi neavenit, nu numai fiindcă a fost impus României prin forţă şi constrîngere de puterile Axei, ci fiindcă el nu purta semnătura celui de-al doilea delegat, dr. Valer Pop, ci doar a ministrului Manoilescu. Într-adevăr, deplinele puteri pentru acceptarea arbitrajului au fost date lui Manoilescu şi lui Valer Pop în mod colectiv, deci România nu putea fi angajată valabil printr-o semnătură.
      Motiv pentru care Arbitrajul nu a fost ratificat niciodată de regele Carol al II-lea, nici de Parlament, şi nici de generalul Antonescu. Ba, mai mult, textul aşa-zisului „Arbitraj” nu a fost publicat nici în „Monitorul Oficial”. El „a creat o stare
      de fapt, care nu s-a transformat într-o stare de drept”. Abia anularea
      „Arbitrajului” de la Viena din 1940 în urma hotărîrilor Conferinţei de Pace de
      la Paris (1946), şi revenirea Transilvaniei de Nord-Est la România, ne-a adus
      starea de drept consfinţită prin Tratatul de la Trianon”.
      http://ziarulfaclia.ro/contextul-politic-diplomatic-si-militar-al-dictatului-de-la-viena-din-30-august-1940/

      Asta era esenta randurilor de mai sus. Strict despre contextul si consecintele dictatului de la Viena. Nimic altceva. Pe vremea aia, “infamul Antonescu” se afla in arest si cu domiciliu fortat pe la nu’s ce manastire, impus de regele Carol al-II-lea! Iar demararea aliantei cu infama Germanie hitlerista se produsese mult mai devreme, dupa raptul Basarabiei, de catre, inca la acea vreme, prim-ministrul Tatarascu!

  2. E PLIN DE GRESELI.

    1 : Cartea a aparut in 1986 deci a fost nu doar neutra pt comunisti ci si favorabila,sugerand,vezi doamne,o pseudo-tradare.Acea “tradare” nu a existat.

    2 : Oamenii politici de atunci aveau principii si valori morale deci nu tradau.

    3 : Tara sau Armata Germana NU AVEA NEVOIE DE ROMANIA,nicaieri nu exista nici o sugestie si nici o dovada clara a dorintei de aliere cu Romania.Asta cel mai probabil e pt ca asa criminal cum a fost,hitler l-a respectat pe M.S. Regele Carol II.

    4 : Pe langa ca Germania nu a avut treaba cu noi,tradatorul bolnav antonescu,incalcand SINGURA ALIANTA VALABILA cu Aliatii care luptau pt dreptate si libertate CA SI NOI,a si creat ocazia ca nemtii sa ne puna
    conditii si a si cerut OCUPAREA TARII.

    5 : Regatul Unit NICIODATA nu a purtat NICI O DISCUTIE cu atat mai putin tratative pentru pace,NICIODATA.
    Chiar si cand Londra a fost bombardata,asta i-a indarjit doar indarjit pe Englezi.
    Da,in 1938 Nevile Chamberlain (precursorul lui Winston Churchill) a acceptat ca Germania dupa anexarea austriei,sa ocupe zonele premordial germane din jurul granitelor Cehe,pt a “pastra pacea” insa in tot acest timp Churchill STRIGA sa nu accepte,pt ca urmeaza CLAR razboiul.A strigat asta de cand hitler a ajuns la putere in 33,si a avut dreptate si hotarare sa lupte impotriva lor.
    De aceaia a fost numit PREMIER in 10 mai 1940 si a ramas nu doar pana in 45 ci din nou in anii 50.
    Nici 1 luna mai tarziu,a tinut faimosul discurs din 4 iunie care era parerea care s-a si dovedit a britanicilor : NU NE VOM PREDA NICIODATA.Puteti vedea recrearea aici (exista si inregistrarea oficiala,atat a discursului lui cat si a generalului De Gaulle) https://www.youtube.com/watch?v=O5S3SYpEydk
    .
    6 : Cand am fost FORTATI sa cedam teritoriile respective bozgoriei,erau la granita bozgoreasca 6 MILIOANE SOLDATI (nemti,austrieci,italiene si bozgoresti) 25.000 tancuri si 19.000 avioane (tancurile si avioanele
    doar nemtesti) plus cele austriece,italiene si bozgoresti).
    Ca sa va formati o idee,Rusii au ocupat germania cu doar 1.5 milioane de soldati,asa ca imaginati-va ce NU puteam face noi,contra 6 milioane.Toate aste si multe altele generate de tradatorul si bolnavul ion antonescu.

  3. Pingback: URL

Lasă un răspuns

Next Post

Bătălii uitate ale românilor: 13 octombrie 1479, Bătălia de la Câmpul Pâinii

mar oct. 13 , 2015
Batalia de la Campul Painii fost o batalie desfașurata la 13 octombrie, 1479, langa Campul Painii, intre Oraștie și Șibot. Batalia a avut loc intre armata turca, condusa de Ali Kodșa, Skender, Isa și Bali, cu un efectiv al forțelor otomane in jur de 20.000 soldați de o parte, și […]
Batalii uitate ale romanilor. 13 octombrie 1479, Batalia de la Campul Painii

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News