SA LE MULTUMIM IREDENTISTILOR MAGHIAROFONI?
SA LE MULTUMIM IREDENTISTILOR MAGHIAROFONI?
Cred ca ar trebui sa mulțumim pe undeva iredentistilor maghiarofoni pentru ca tin treaza si vigilenta natiunea romana. Acestui iredentism i se da raspunsul cel mai vehement pe stadioane la meciurile dintre Ungaria si Romania, sau intre echipe de club.
Dar cine infiereaza nationalismul cel mai tare? In primul rand iredentistii. Tocmai ei care provoaca aceste contrareactii, uneori supradimensionate, ce-i drept.
Faptul ca a existat permanent aceasta amenințare de deznationalizare unde doar ardeleanul era direct vizat, a ajutat la trezirea nationala si crearea statului national unitar. La acest nationalism si dorința de unitate nationala nu doar ardeleanul a nazuit, ci intreaga vițta romaneasca. Nationalismul a tinut alaturi de biserica neamul romanesc unit in jurul limbii si tarii, lucruri care erau fara prea mare insemnatate pana la 1800, cand deznationalizarea romanilor din Ungaria si Transilvania luase amploare.
In conditiile in care stramosii lor si-au dorit unirea cu Romania ne face sa ne intrebam, pe buna dreptate, de ce si-or dori sa refaca imperiul de mult apus?
In 1919, Ungaria a vrut sa se uneasca, sub conducerea Casei Regale de Hohenzollern, cu Romania?
Si nu sunt singurii care au solicitat alipirea la tara noastra!
In iunie 1886, si Bulgaria s-a aratat dornica sa formeze o confederatie cu Romania! Daca tratativele s-ar fi finalizat, suveranii romani ar fi condus, din 1920 incoace, un teritoriu aproape la fel de mare ca regatul lui Burebista.
În numele plutocrației s-au făcut crime împotriva umanității sute de ani. Iar când marii oligarhi…
În a doua jumătate a secolului al XV-lea, Imperiul Otoman, condus de sultanul Baiazid al…
Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
Leave a Comment