Categories: Republica Moldova

Marile corporatii din Vest iau in calcul investitii in cazul unei eventuale Uniri a Romaniei cu Republica Moldova

Se stie ca marile corporatii isi concep planuri si strategii pe termen lung si iau in calcul atat situatia economica, trendul pietelor, cat si situatia geopolitica din anumite zone ale lumii. La nivel neoficial se discuta deja prin cancelariile occidentale despre o inevitabila ReUnire a Romaniei cu Republica Moldova in viitorul apropiat, unire asupra careia deja si-ar fi dat acordul mai multe dintre tarile puternice ale lumii, inclusiv SUA.

La prima vedere, o tara saraca ca Republica Moldova nu ar avea prea multe de oferit pentru a starni un interes major al investitorilor. Atuurile Republicii Moldova sunt acum destul de putine: forta de munca ieftina, cunoasterea unei limbi oficiale a Uniunii Europene (limba romana), tineri instruiti la un nivel acceptabil in liceele si facultatile din Romania, posibilitatea unei integrari “din mers” a economiei si infrastructurii in asa fel incat sa se ajunga macar la nivelul celor din Romania.

Marile corporatii din Vest iau in calcul investitii in cazul unei eventuale Uniri a Romaniei cu Republica Moldova

Un alt avantaj pe care il are acum Republica Moldova este faptul ca pot fi adusi de catre corporatiile vestice foarte rapid specialisti vorbitori de limba romana, atat din Romania, cat si aproape din intreaga Europa, romanii fiind acum larg raspanditi prin tarile vestice in diverse domenii.

Se mizeaza insa pe un factor decisiv pentru viitoarele investitii vestice in Republica Moldova: deja s-a inceput un proces ireversibil prin care din ce in ce mai multi cetateni moldoveni isi capata cetatenia romana si automat si pe cea de cetatean al Uniunii Europene. Cu cat mai curand isi face intrarea Republica Moldova in Uniunea Europeana, cu atat ea va deveni mai atractiva pentru diversi investitori atrasi de forta de munca ieftina sau de posibilitatea dezvoltarii infrastructurii.

Unele dintre marile corporatii vestice deja au facut studii de impact asupra situatiei economice si a fortei de munca din Republica Moldova, iar in cazul unei Uniri dintre Romania si Republica Moldova e posibila o adevarata explozie de investitii si de creare de noi locuri de munca in aceasta regiune.

Alte companii vestice sunt interesate de dezvoltarea infrastructurii din Republica Moldova, aflata acum la un nivel destul de deficitar. Astfel, fondurile de coeziune europene ar urma sa atraga dezvoltatorii vestici pentru infrastructura si sa imbunatateasca situatia infrastructurii din Republica Moldova.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

2 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

3 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

4 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

6 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago