Actualitate

Originile întunecate ale zilei de Sf Valentin

Ziua Sf Valentin este o sărbătoare importată recent din SUA în România, promovată tot mai intens de către mass media românesca în ultimii ani. Așa cum a fost ea importată de la americani, Ziua Sf Valentin, sărbătorita pe 14 februarie, este recunoscută acum drept Ziua Îndrăgostiților, o perioada în care se sărbătorește romantismul, iubirea, fidelitatea, etc  Dar originile acestei sărbători sunt de fapt mult mai întunecate, sângeroase – și un pic confuze.

Deși nimeni nu poate indica exact originea acestei sărbători, un loc bun pentru a începe căutarile noastre este Roma antică, unde cu această ocazie/”sărbătoare”, bărbații practicau un ritual bizar în care femeile erau lovite repetat cu brutalitate.


“Acei romani salbatici si nebuni”


Între 13-15 februarie, romanii celebrau sărbătoarea numita Lupercalia. Bărbații sacrificau o capră și un câine, iar femeile erau apoi bătute cu pieile animalelor proaspăt ucise. Bărbații din Roma antică practicau acest ritual în timp ce “erau beți și goi”, după cum ne spune Noel Lenski, un istoric de la Universitatea din Colorado. În ciuda acestui ritual sinistru, femeile tinere se aliniau în fața bărbaților pentru ca aceștia să le loveasca, mai spune Lenski. Ele credeau cu tărie că prin acest ritual vor căpăta fertilitate.

Această sărbătoare brutală includea chiar și o loterie menită pentru a crea cupluri, în care bărbații tineri extrageau nume de femei dintr-un borcan. Cuplul ar fi fost realizat atunci, temporar, pe durata festivalului – sau mai mult, în cazul în care cei doi s-ar fi considerat potriviți pentru o căsnicie de lungă durată.

Vechii romani pot fi de asemenea considerați responsabili pentru numele actual al Zilei Îndrăgostiților. Împăratul Claudius al II-lea executat doi bărbați – ambii cu numele de Valentin – pe 14 februarie, în ani diferiți, in secolul 3 d.Hr., iar martiriul lor a fost onorat de catre Biserica Catolică cu celebrarea Zilei Sfântului Valentin.

Mai târziu, Papa Gelasius I a încurcat lucrurile în secolul al 5-lea prin combinarea Ziua Îndrăgostiților cu Lupercalia pentru a face uitate ritualurile păgâne. Dar sărbătoarea a devenit apoi mai mult o interpretare teatrală a ceea ce a fost cândva.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

2 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

3 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

3 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

4 zile ago