libris.ro

Originile întunecate ale zilei de Sf Valentin

Originile întunecate ale zilei de Sf Valentin

Ziua Sf Valentin este o sărbătoare importată recent din SUA în România, promovată tot mai intens de către mass media românesca în ultimii ani. Așa cum a fost ea importată de la americani, Ziua Sf Valentin, sărbătorita pe 14 februarie, este recunoscută acum drept Ziua Îndrăgostiților, o perioada în care se sărbătorește romantismul, iubirea, fidelitatea, etc  Dar originile acestei sărbători sunt de fapt mult mai întunecate, sângeroase – și un pic confuze.

Deși nimeni nu poate indica exact originea acestei sărbători, un loc bun pentru a începe căutarile noastre este Roma antică, unde cu această ocazie/”sărbătoare”, bărbații practicau un ritual bizar în care femeile erau lovite repetat cu brutalitate.


„Acei romani salbatici si nebuni”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.Între 13-15 februarie, romanii celebrau sărbătoarea numita Lupercalia. Bărbații sacrificau o capră și un câine, iar femeile erau apoi bătute cu pieile animalelor proaspăt ucise. Bărbații din Roma antică practicau acest ritual în timp ce „erau beți și goi”, după cum ne spune Noel Lenski, un istoric de la Universitatea din Colorado. În ciuda acestui ritual sinistru, femeile tinere se aliniau în fața bărbaților pentru ca aceștia să le loveasca, mai spune Lenski. Ele credeau cu tărie că prin acest ritual vor căpăta fertilitate.

Această sărbătoare brutală includea chiar și o loterie menită pentru a crea cupluri, în care bărbații tineri extrageau nume de femei dintr-un borcan. Cuplul ar fi fost realizat atunci, temporar, pe durata festivalului – sau mai mult, în cazul în care cei doi s-ar fi considerat potriviți pentru o căsnicie de lungă durată.

Vechii romani pot fi de asemenea considerați responsabili pentru numele actual al Zilei Îndrăgostiților. Împăratul Claudius al II-lea executat doi bărbați – ambii cu numele de Valentin – pe 14 februarie, în ani diferiți, in secolul 3 d.Hr., iar martiriul lor a fost onorat de catre Biserica Catolică cu celebrarea Zilei Sfântului Valentin.

Mai târziu, Papa Gelasius I a încurcat lucrurile în secolul al 5-lea prin combinarea Ziua Îndrăgostiților cu Lupercalia pentru a face uitate ritualurile păgâne. Dar sărbătoarea a devenit apoi mai mult o interpretare teatrală a ceea ce a fost cândva.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki. Amintiri din captivitate

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas

1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info