Actualitate

Originile întunecate ale zilei de Sf Valentin

Ziua Sf Valentin este o sărbătoare importată recent din SUA în România, promovată tot mai intens de către mass media românesca în ultimii ani. Așa cum a fost ea importată de la americani, Ziua Sf Valentin, sărbătorita pe 14 februarie, este recunoscută acum drept Ziua Îndrăgostiților, o perioada în care se sărbătorește romantismul, iubirea, fidelitatea, etc  Dar originile acestei sărbători sunt de fapt mult mai întunecate, sângeroase – și un pic confuze.

Deși nimeni nu poate indica exact originea acestei sărbători, un loc bun pentru a începe căutarile noastre este Roma antică, unde cu această ocazie/”sărbătoare”, bărbații practicau un ritual bizar în care femeile erau lovite repetat cu brutalitate.


„Acei romani salbatici si nebuni”


Între 13-15 februarie, romanii celebrau sărbătoarea numita Lupercalia. Bărbații sacrificau o capră și un câine, iar femeile erau apoi bătute cu pieile animalelor proaspăt ucise. Bărbații din Roma antică practicau acest ritual în timp ce „erau beți și goi”, după cum ne spune Noel Lenski, un istoric de la Universitatea din Colorado. În ciuda acestui ritual sinistru, femeile tinere se aliniau în fața bărbaților pentru ca aceștia să le loveasca, mai spune Lenski. Ele credeau cu tărie că prin acest ritual vor căpăta fertilitate.

Această sărbătoare brutală includea chiar și o loterie menită pentru a crea cupluri, în care bărbații tineri extrageau nume de femei dintr-un borcan. Cuplul ar fi fost realizat atunci, temporar, pe durata festivalului – sau mai mult, în cazul în care cei doi s-ar fi considerat potriviți pentru o căsnicie de lungă durată.

Vechii romani pot fi de asemenea considerați responsabili pentru numele actual al Zilei Îndrăgostiților. Împăratul Claudius al II-lea executat doi bărbați – ambii cu numele de Valentin – pe 14 februarie, în ani diferiți, in secolul 3 d.Hr., iar martiriul lor a fost onorat de catre Biserica Catolică cu celebrarea Zilei Sfântului Valentin.

Mai târziu, Papa Gelasius I a încurcat lucrurile în secolul al 5-lea prin combinarea Ziua Îndrăgostiților cu Lupercalia pentru a face uitate ritualurile păgâne. Dar sărbătoarea a devenit apoi mai mult o interpretare teatrală a ceea ce a fost cândva.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

2 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

2 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

3 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

4 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

5 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

6 zile ago