DRAGOBETE – SARBATOAREA IUBIRII

Sarbatorit la 24 februarie, DRAGOBETELE – Ziua Indragostitilor, sarbatoarea iubirii si a bunei dispozitii – este un obicei romanesc mostenit de la daci ce marcheaza inceputul primaverii. Dragobete, zeu al tineretii in Panteonul popular autohton, patron al dragostei si voii bune, considerat fiul Babei Dochia, este echivalentul Sfantului Valentin si simbolizeaza sarbatoarea dragostei in traditiile romanesti.

Putini sunt cei care cunosc cu adevarat obiceiurile romanesti pastrate din batrani pentru a marca Dragobetele. Adevarul e ca aceasta sarbatoare a dragostei sau Ziua Indragostitilor la romani era considerata ca fiind una de bun augur, deoarece se credea ca aduce gospodarilor un an mai imbelsugat, liniste, tinerilor – noroc in dragoste si fericire.

DRAGOBETE – SARBATOAREA IUBIRII

Pe timpuri, in aceasta zi tinerii se imbracau in straie nationale, colindau luncile si padurile, cantand si culegand primele flori de primavara – ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le puneau la icoane, pastrandu-le pana la Sanziene, apoi le aruncau in apele curgatoare sa le aduca noroc.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Existau mai multe obiceiuri de Dragobete – fetele se spalau cu apa magica netopita din zapada, cu roua de pe frunzele fragilor, crezand ca astfel vor avea un par bogat, vor fi frumoase si vor avea noroc in dragoste, iar tinerii care se iubeau se adunau la o casa, sarbatorind cu bauturi si mancare, ca sa fie indragostiti tot anul, iar daca un baiat iesea cu o fata si nu se sarutau, se credea ca nu se vor mai iubi.

Un alt obicei este „Zburatoritul” – fetele coborau in fuga spre sat, fiind urmarite de flacaii indragostiti, De altfel, despre acei care nu doreau sa sarbatoreasca Ziua Iubirii se spunea ca vor ramane singuri tot anul. In prezent, la noi, in Bucovina, in Ziua Indragostitilor tinerii isi daruiesc unul altuia inimioare, flori, dulciuri si alte cadouri.

Autor: Diana TOMA

Sursa/Foto: zorilebucovinei.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 12 books


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Next Post

Klaus Iohannis este acuzat de inalta tradare

mie feb. 24 , 2016
Intr-un interviu pe care l-a acordat postului de televiziune Romania TV, Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, i-a adus lui Klaus Iohannis niste acuzatii pe care le putem incadra cu siguranta la inalta tradare. Asa cum si Glasul.info a spus-o in repetate randuri in articolele publicate pe site-ul nostru, Traian Basescu […]
Klaus Iohannis este acuzat de inalta tradare

Poate vă place și:

libris.ro