Site icon Glasul.info

DRAGOBETE – SARBATOAREA IUBIRII

DRAGOBETE – SARBATOAREA IUBIRII

DRAGOBETE – SARBATOAREA IUBIRII

Sarbatorit la 24 februarie, DRAGOBETELE – Ziua Indragostitilor, sarbatoarea iubirii si a bunei dispozitii – este un obicei romanesc mostenit de la daci ce marcheaza inceputul primaverii. Dragobete, zeu al tineretii in Panteonul popular autohton, patron al dragostei si voii bune, considerat fiul Babei Dochia, este echivalentul Sfantului Valentin si simbolizeaza sarbatoarea dragostei in traditiile romanesti.

Putini sunt cei care cunosc cu adevarat obiceiurile romanesti pastrate din batrani pentru a marca Dragobetele. Adevarul e ca aceasta sarbatoare a dragostei sau Ziua Indragostitilor la romani era considerata ca fiind una de bun augur, deoarece se credea ca aduce gospodarilor un an mai imbelsugat, liniste, tinerilor – noroc in dragoste si fericire.

DRAGOBETE – SARBATOAREA IUBIRII

Pe timpuri, in aceasta zi tinerii se imbracau in straie nationale, colindau luncile si padurile, cantand si culegand primele flori de primavara – ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le puneau la icoane, pastrandu-le pana la Sanziene, apoi le aruncau in apele curgatoare sa le aduca noroc.

Existau mai multe obiceiuri de Dragobete – fetele se spalau cu apa magica netopita din zapada, cu roua de pe frunzele fragilor, crezand ca astfel vor avea un par bogat, vor fi frumoase si vor avea noroc in dragoste, iar tinerii care se iubeau se adunau la o casa, sarbatorind cu bauturi si mancare, ca sa fie indragostiti tot anul, iar daca un baiat iesea cu o fata si nu se sarutau, se credea ca nu se vor mai iubi.

Un alt obicei este „Zburatoritul” – fetele coborau in fuga spre sat, fiind urmarite de flacaii indragostiti, De altfel, despre acei care nu doreau sa sarbatoreasca Ziua Iubirii se spunea ca vor ramane singuri tot anul. In prezent, la noi, in Bucovina, in Ziua Indragostitilor tinerii isi daruiesc unul altuia inimioare, flori, dulciuri si alte cadouri.

Autor: Diana TOMA

Sursa/Foto: zorilebucovinei.com

Exit mobile version