Ziua de 2 martie 1992 a fost declarata „Ziua Memoriei”: „A fost razboi. . . ecoul lui si-acum mai este viu”

Ziua de 2 martie 1992 a fost declarata  „Ziua Memoriei”, o zi despre care romanii din Republica Moldova isi aduc aminte cu tristete, onorand memoria celor au luptat, au fost raniti sau chiar si-au dat viata pentru a apara limba romana, traditiile, dreptul stramosesc asupra vetrei strabune, suveranitatea si independenta celui de-al doilea stat romanesc din aceasta regiune a Europei.

Confruntarile brutale si sangeroase de pe Nistru din anul 1992 s-au soldat cu cateva sute de morti si mii de raniti. In urma acestui razboi, Republica Moldova a ramas pana in ziua de astazi implicata intr-un conflict inghetat, in care forte armate si administrative ruse ocupa samavolnic Transnistria, o parte a teritoriului Republicii Moldova.

Basarabenii care au luptat, au fost raniti sau chiar si-au dat viata in razboiul de pe Nistru din 1992 nu sunt doar eroii Republicii Moldova. Fiindca au luptat pentru apararea limbii romane, a traditiilor din strabuni si pentru pamantul stramosesc, ei sunt eroi ai neamului romanesc!

Ziua de 2 martie 1992 a fost declarata  „Ziua Memoriei”: „A fost razboi. . . ecoul lui si-acum mai este viu”

“Acum 24 de ani, Republica Moldova, a trecut printr-un botez de foc si sange. Forțe imperiale rusesti, folosind cetatenii din stanga Nistrului au atentat la suveranitatea si integritatea statului nostru, la dreptul suveran al poporului de a-si decide propriul destin. Politisti si voluntari deopotriva, au mers cu arma in mana, riscandu-si propriile vieti, pentru a apara Tighina – Cetatea lui Ștefan cel mare si Sfant, si vatra strabuna.

A fost razboi, declanșat de Federația Rusa in 1992  impotriva noastra, 2008 impotriva Georgiei, iar in 2014 și acum impotriva Ucrainei. Trebuie sa conștientizam, ca doar retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și aderarea la NATO, va oferi Republicii Moldova securitate, pace, dezvoltare și bunastare.

Ziua de 2 martie 1992 a fost declarata  „Ziua Memoriei”, fapt pentru care Partidul Liberal mulțumește celor care au luptat, riscandu-și viața, pentru independența, pentru cauza, neam și pentru libertatea noastra. Avem  certitudinea insa ca victimele razboiul din 1992 nu au fost zadarnice.  Istoria adevarata, limba romana, tradițiile neamului nostru au ramas intacte, datorita lor, celor care s-au opus separatismului și ocupație rusești.”, scrie pl.md

Foto: pl.md

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Comemorarea studenților, elevilor și luptătorilor anticomuniști arestați în noaptea de 14 spre 15 mai 1948

Liga Studenților organizează miercuri, 14 mai, de la ora 19:00, la sediul fostei Securități din…

3 ore ago

Echipa noastră a publicat numărul 89 al revistei MAGAZIN CRITIC

Revista MAGAZIN CRITIC a împlinit 18 ani de apariție neîncetată. Din luna martie 2007, revista…

2 zile ago

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

o săptămână ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

2 săptămâni ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

2 săptămâni ago