Site icon Glasul.info

Presedintele Asociatiei F.A.P.T.E. : “In conditiile cresterii PIB-ului Romaniei, cum se explica totusi si cresterea saraciei din tara noastra?”

Presedintele Asociatiei F.A.P.T.E. : "In conditiile cresterii PIB-ului Romaniei, cum se explica totusi si cresterea saraciei din tara noastra?"

Presedintele Asociatiei F.A.P.T.E. : "In conditiile cresterii PIB-ului Romaniei, cum se explica totusi si cresterea saraciei din tara noastra?"

Presedintele Asociatiei F.A.P.T.E., domnul Bagiu Ovidiu Ilie, a participat la conferinta de la Hotelul Intercontinental, acolo unde a fost prezentat raportul semestral de tara de catre forul Uniunii Europene in ceea ce priveste Romania ne face o scurta concluzie a acestui raport:

“Am vazut niste date incurajatoare, date bune, economia care creste, investitii care sunt bune, o stabilitate a leului, stabilitate a pietei muncii, pietele atat financiare cat si cele comerciale care functioneaza…

Deci, in exterior, Romania arata ca o tara foarte bine si chiar unii dintre functionarii Uniunii Europene prezenti acolo au spus ca intr-adevar Romania este foarte bine si cresterea economica este foarte buna.

La un moment dat, un reprezentant al societatii civile, a pus o intrebare staffului prezent, deci ministri, inclusiv reprezentanti ai Uniunii Europene:  sa explice ei cum inteleg faptul prin care cu toate ca Romania creste in PIB (…), totusi saracia creste in acelasi timp.

Si credeti-ma ca am avut trista surpriza sa vad ca nici un ministru sau nici un reprezentant al UE n-a stiut sa rapsunda. La care eu, ca reprezentant al Asociatiei F.A.P.T.E., oameni de afaceri, am spus foarte clar: acest lucru se datoreaza faptului ca peste 70% din exporturi se datoreaza firmelor straine care nu tin banii si capitalul in Romania sa-l reinvesteasca si sa plateasca salarii sau impozite, ci il transfera la ei acasa.”

Presedintele Asociatiei F.A.P.T.E. : “In conditiile cresterii PIB-ului Romaniei, cum se explica totusi si cresterea saraciei din tara noastra?”

“La fel se intampla si cu bancile, peste 70-80% din banci sunt straine, cu capital strain, care cu toate ca au profit dublu in Romania, acest lucru nu se transfera si in salariile care sunt in Romania pentru ca salariile in sistemul bancar din Romania sunt la nivelul de 20-30% fata de salariile din bancile mama din strainatate.

Atunci va intreb si pe dumneavoastra care este solutia? Ce trebuie facut? Daca luam cazul OMV Petrom, este un caz simbolic: in Austria un angajat are 1250 de Euro pe luna, si vorbesc de angajatul de la pompa de benzina, ca sa nu credeti ca vorbesc de manageri.

In conditia in care pretul la benzina, atentie…, este mai mic constant decat pretul la benzina de la aceeasi firma din Romania. Dar angajatul din Romania are doar … 250 de Euro pe luna, deci cu 1000 de Euro mai putin, cu toate ca OMV face profit in Romania si toti banii care ii fac ei ( n.r. OMV, austriecii) nu se regasesc in Romania ci se regasesc in Austria. Deci sa ne fie foarte clar cum stau lucrurile!

Ce e de facut? Cum putem sa aducem Romania in sfera normalitatii, pentru ca acesti jucatori de capitaluri si de intreprinderi care au venit in Romania nu au un comportament de fair play, loial, sau sa spunem egal.”

Concluzie la raportul de țară a Uniunii Europene p

Exit mobile version