În Brașov la 12 martie 1838 apare „Gazeta de Transilvania”, condusă de George Barițiu

La Brasov la 12 martie 1838 apare „Gazeta de Transilvania”,
condusa de George Baritiu

IMPRESIILE DE CALATORIE LA BUDA SI PESTA
ALE LUI GEORGE BARITIU, PUBLICATE IN
„GAZETA DE TRANSILVANIA” (1845)

Calatorind el insusi de mai multe ori in Ungaria, George Baritiu este al doilea scriitor roman dupa Dinicu Golescu care si-a asternut pe hirtie impresiile calatoriilor sale efectuate in imperiu si alte parti. Una dintre calatoriile la PESTA intreprinsa in 1845, in care Baritiu exprima puncte de vedere interesante cu privire la dezvoltarea vizibila a Pestei, ca o cetate comerciala foarte insemnata.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

„Din Pesta – scria el cu acest prilej – va insemn atita numai ca cetatea aceasta pe zi ce merge se face tot mai importanta in privinta comerciala; in cinci-sase ani ea trece peste reforme in adevar insuflatoare de respect: o scoala comerciala intemeiata de raposatul Bibanko mai nainte cu citiva ani, tinuta acuma si cirmuita de urmasul aceluiasi, anume Hampel, adauge mult spre dezvoltarea insusirilor comerciale; pentru care noi o si recomandam tuturor negustorilor”.

La Brasov la 12 martie 1838 apare „Gazeta de Transilvania”,  condusa de Gerge Baritiu

Pe linga modernismul capitalei, il intereseaza mai ales progresele facute de intelectualii maghiari pe tarim literar si artistic, dar comercial si industrial. O vizita facuta la teatru, alta la Tipografia din Buda il conving ca aici pulseaza o viata culturala intensa, pentru care sint asigurate toate mijloacele de progres.

In Gazeta de Transilvania (1845, p.319-320.) Baritiu descrie tipografia in felul urmator: „Simtii si stiu cit de mult va intereseaza a cunoaste aici cite ceva in sfera literara si tipografica. In unul din ceasurile mai libere ne repeziram la tipografia universitatii din Buda.

Aceeasi numara de la 80 la 180 lucratori; in launtrul sau are 12 tascuri de fier si trei masine tiparitoare iute, adeca atit de iute, incit singur una din acelea poate tipari pe toata ziua cite cinci mii de coale pe o fata si pe alta. Descrierea acestor feliuri de masine nu se tine de ingustimea acestei scrisori; insemnam numai atita ca aceleasi au o influenta mai mare asupra culturei omenesti.

Asemenea masine de tiparit vazuram cinci si la Landerer, precum si alte sase teascuri de fer. Acestea nu le insiram aci ca si cum am voi sa dam Pestei vreo intiietate tipografica, pentru ca stiu bine ca mai launtrul in Europa se vad toate aceste feluri de producte ale veacului nostru, ale mintei aflatoare si industrioase in masura atit de mare, incit Pesta nu poate suferi alaturarea nici de cum, ci numai ca sa tragem luarea aminte a prietenilor asupra naintarei de aici.”

Autor/Foto: Mária Berényi

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

La 12 martie 1848, Simion Bărnuţiu a redactat „Proclamaţia către români”

sâm mart. 12 , 2016
La 12 martie 1848, Simion Barnutiu a redactat „Proclamatia catre romani”, care constituia un adevarat program politic: convocarea congresului national roman, libertatea individuala prin suprimarea definitiva a iobagiei, libertate nationala. Romanii din Transilvania sunt chemati sa se ridice la lupta pentru drepturile lor nationale. Ca si alti luptatori pasoptisti, Barnutiu […]
La 12 martie 1848, Simion Bărnuţiu a redactat „Proclamaţia către români”

Poate vă place și:

libris.ro