Categories: EvenimenteIstorie

Pe 21 aprilie 1689 un mare incendiu cuprinde Biserica Neagră din Brașov, distrugând acoperișul și mobilierul din interior

Biserica Neagra (in germana Die Schwarze Kirche) este biserica parohiala a comunitații evanghelice luterane din Brașov, situata in centrul municipiului Brașov. Cladirea gotica a fost parțial avariata in incendiul din 1689, cand zidurile ei s-au inegrit și a primit numele actual. Denumirea populara de dupa incendiu, „Biserica Neagra”, a fost acceptata oficial in secolul al XIX-lea.

Biserica Neagra este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectura gotica din Romania, datand din secolele XIV-XV. Avand o lungime de peste 89 de metri este considerata a fi cea mai mare biserica din Romania. Datorita marimii ei, cand a fost finalizata a primit titlul de Cea mai mare biserica dintre Viena și Constantinopol.

Pe 21 aprilie 1689 un mare incendiu cuprinde Biserica Neagră din Brașov, distrugând acoperișul și mobilierul din interior

Biserica Neagra de astazi se inalța pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea, distrusa in marea invazie tatara din 1241. Construcția actuala a inceput in anul 1383, cand Brașovul se afla intr-o perioada de dezvoltare culturala și economica puternica, fiind cel mai insemnat oraș comercial și industrial la granița Transilvaniei cu Țara Romaneasca. Invazia turcilor din 1421 a intrerupt lucrarile de construcție a bisericii, orașul fiind nevoit sa se concentreze asupra fortificațiilor, dar au fost continuate mai tarziu dupa un plan mult simplificat.

Din cauza unui cutremur de proporții in 1471, turnul sudic nu a fost construit pana la inalțimea intenționata. Anul 1477 poate fi considerat anul incheierii lucrarilor de construcție a bisericii, in 1499 se menționeaza o orga noua, iar mai tarziu s-au mai efectuat lucrari la turn prin care i s-au adaugat un ceas și clopote in 1514. Biserica, inițial romano-catolica a primit hramul Sfanta Maria (Marienkirche), fapt dovedit și astazi de fresca Mariei, aflata in hala porții sudice.

Amvonul (1696): Predecesorul acestuia s-a pierdut in marele incendiu. Maistrul macelar Laurenz Bomches a susținut ridicarea celui nou, iar monograma lui se afla pe coroana ornamentala, pe una dintre laturile-oglinda ale amvonului.

Portalurile gotice (1477): Pe aripile portalului sudic, decorate cu motive vegetale gotice, este inscripționat anul 1477 alaturi de personaje fantastice. Daca aceasta este data acceptata a lucrarii atunci cele cinci portaluri sunt – alaturi de cristelnița – un alt element original al bisericii, care a supraviețuit incendiului din 1689.

Sursa: wikipedia.org

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Copii certați și înjurați în limba română ca să înțeleagă că limba maghiară e frumoasă!

Un cadru didactic de la o școală dintr-un oraș ardelean și-a prezentat o metodă didactică…

9 ore ago

8 Mai 1882 –  Cum tremura Ungaria la auzul înființării Comitetului  „România Iredentă” devenită mai apoi Societatea Carpații

La 8 mai 1882 la Budapesta era emisă circulara ministrului de interne regal maghiar, prin…

15 ore ago

Invitație la marcarea Zilei Independenței României la Carei

"Direcția de Cultură Carei, vă invită vineri, 10 mai 2024, începând cu ora 12.15, pe…

16 ore ago

Seară a memoriei anticomuniste. La București, va fi evocat jurnalistul MIHAI CREANGĂ

Joi 9 mai 2024, ora 17, la Academia Civică – București, Strada Jean Louis Calderon…

o zi ago

Școala Brâncovenească te invită luni, 3 Iunie, Casa de Cultură la conferința “Riscuri pentru sănătatea mintală la nouă generație”

“Aceasta este drama cea mare a copilului sau a tânărului culturii mediatice: discrepanţa uriaşă dintre…

o zi ago