Pe 21 aprilie 1689 un mare incendiu cuprinde Biserica Neagră din Brașov, distrugând acoperișul și mobilierul din interior

Pe 21 aprilie 1689 un mare incendiu cuprinde Biserica Neagră din Brașov, distrugând acoperișul și mobilierul din interior

Biserica Neagra (in germana Die Schwarze Kirche) este biserica parohiala a comunitații evanghelice luterane din Brașov, situata in centrul municipiului Brașov. Cladirea gotica a fost parțial avariata in incendiul din 1689, cand zidurile ei s-au inegrit și a primit numele actual. Denumirea populara de dupa incendiu, „Biserica Neagra”, a fost acceptata oficial in secolul al XIX-lea.

Biserica Neagra este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectura gotica din Romania, datand din secolele XIV-XV. Avand o lungime de peste 89 de metri este considerata a fi cea mai mare biserica din Romania. Datorita marimii ei, cand a fost finalizata a primit titlul de Cea mai mare biserica dintre Viena și Constantinopol.

Pe 21 aprilie 1689 un mare incendiu cuprinde Biserica Neagră din Brașov, distrugând acoperișul și mobilierul din interior

Biserica Neagra de astazi se inalța pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea, distrusa in marea invazie tatara din 1241. Construcția actuala a inceput in anul 1383, cand Brașovul se afla intr-o perioada de dezvoltare culturala și economica puternica, fiind cel mai insemnat oraș comercial și industrial la granița Transilvaniei cu Țara Romaneasca. Invazia turcilor din 1421 a intrerupt lucrarile de construcție a bisericii, orașul fiind nevoit sa se concentreze asupra fortificațiilor, dar au fost continuate mai tarziu dupa un plan mult simplificat.

Din cauza unui cutremur de proporții in 1471, turnul sudic nu a fost construit pana la inalțimea intenționata. Anul 1477 poate fi considerat anul incheierii lucrarilor de construcție a bisericii, in 1499 se menționeaza o orga noua, iar mai tarziu s-au mai efectuat lucrari la turn prin care i s-au adaugat un ceas și clopote in 1514. Biserica, inițial romano-catolica a primit hramul Sfanta Maria (Marienkirche), fapt dovedit și astazi de fresca Mariei, aflata in hala porții sudice.

[one_half][/one_half]Amvonul (1696): Predecesorul acestuia s-a pierdut in marele incendiu. Maistrul macelar Laurenz Bomches a susținut ridicarea celui nou, iar monograma lui se afla pe coroana ornamentala, pe una dintre laturile-oglinda ale amvonului.

Portalurile gotice (1477): Pe aripile portalului sudic, decorate cu motive vegetale gotice, este inscripționat anul 1477 alaturi de personaje fantastice. Daca aceasta este data acceptata a lucrarii atunci cele cinci portaluri sunt – alaturi de cristelnița – un alt element original al bisericii, care a supraviețuit incendiului din 1689.

Sursa: wikipedia.org

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns