RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

Pe 21 aprilie 1689 un mare incendiu cuprinde Biserica Neagră din Brașov, distrugând acoperișul și mobilierul din interior

Biserica Neagra (in germana Die Schwarze Kirche) este biserica parohiala a comunitații evanghelice luterane din Brașov, situata in centrul municipiului Brașov. Cladirea gotica a fost parțial avariata in incendiul din 1689, cand zidurile ei s-au inegrit și a primit numele actual. Denumirea populara de dupa incendiu, „Biserica Neagra”, a fost acceptata oficial in secolul al XIX-lea.

Biserica Neagra este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectura gotica din Romania, datand din secolele XIV-XV. Avand o lungime de peste 89 de metri este considerata a fi cea mai mare biserica din Romania. Datorita marimii ei, cand a fost finalizata a primit titlul de Cea mai mare biserica dintre Viena și Constantinopol.

Pe 21 aprilie 1689 un mare incendiu cuprinde Biserica Neagră din Brașov, distrugând acoperișul și mobilierul din interior

libris.ro

Biserica Neagra de astazi se inalța pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea, distrusa in marea invazie tatara din 1241. Construcția actuala a inceput in anul 1383, cand Brașovul se afla intr-o perioada de dezvoltare culturala și economica puternica, fiind cel mai insemnat oraș comercial și industrial la granița Transilvaniei cu Țara Romaneasca. Invazia turcilor din 1421 a intrerupt lucrarile de construcție a bisericii, orașul fiind nevoit sa se concentreze asupra fortificațiilor, dar au fost continuate mai tarziu dupa un plan mult simplificat.

Din cauza unui cutremur de proporții in 1471, turnul sudic nu a fost construit pana la inalțimea intenționata. Anul 1477 poate fi considerat anul incheierii lucrarilor de construcție a bisericii, in 1499 se menționeaza o orga noua, iar mai tarziu s-au mai efectuat lucrari la turn prin care i s-au adaugat un ceas și clopote in 1514. Biserica, inițial romano-catolica a primit hramul Sfanta Maria (Marienkirche), fapt dovedit și astazi de fresca Mariei, aflata in hala porții sudice.

Amvonul (1696): Predecesorul acestuia s-a pierdut in marele incendiu. Maistrul macelar Laurenz Bomches a susținut ridicarea celui nou, iar monograma lui se afla pe coroana ornamentala, pe una dintre laturile-oglinda ale amvonului.

Portalurile gotice (1477): Pe aripile portalului sudic, decorate cu motive vegetale gotice, este inscripționat anul 1477 alaturi de personaje fantastice. Daca aceasta este data acceptata a lucrarii atunci cele cinci portaluri sunt – alaturi de cristelnița – un alt element original al bisericii, care a supraviețuit incendiului din 1689.

Sursa: wikipedia.orgContinutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]