Şvabii bănățeni au cerut ca Banatul să fie întreg anexat României, Foto: Vestul Romaniei, Vineri 28 Dec. 1923
Cu toate ca unele voci subversive incearca astazi sa raspandeasca o propaganda potrivit careia Romania nu ar fi un stat unitar national si ca nu toate provinciile au dorit unirea, au existat actiuni favorabile unificarii in fiecare provincie istorica romaneasca, si nu doar din partea etnicilor romani ci si din partea altor etnii conlocuitoare cu romanii.
La 28 decembrie 1923, ziarul “Vestul Romaniei” publica un articol interesant, potrivit caruia comunitatea şvabilor bănățeni inainta un memoriu prin care se cerea ca Banatul să fie întreg anexat României, sau, in cel mai rau caz, Romania sa anexeze aproximativ 2/3 din Banatul istoric:
Cine erau svabii si cum au ajuns ei pe teritoriul actual al Romaniei? Dupa cucerirea Banatului de catre Habsburgi si retragerea garnizoanelor otomane din aceasta regiune, autoritatile imperiale de la Viena au inceput un amplu proces de colonizare, folosind in special germani catolici (șvabi) din Wurttenberg, Schwaben, Nassau.
Clima neprimitoare a dus la o rata crescuta a mortalitații, mulți dintre imigranți murind de malarie la 2-3 luni de la sosire. De aceea, pentru o vreme, creșterea populației a fost asigurata doar din procesul de imigrare. Ca rezultat ponderea germanilor catolici a ajuns la un moment dat la 50% din totalul populației.
Șvabii banațeni (in germana Banater Schwaben, in romana generic șvabi) sunt o etnie germana din grupul șvabilor dunareni care au emigrat in Banat cu peste 200 de ani in urma, venind din diferite regiuni din sudul Germaniei și Austria. Desi a format pentru lunga vreme o comunitate puternica si importanta, din cauza transformarilor politice din ultimul secol cea mai mare parte a șvabilor banațeni a emigrat in Germania.
Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…
Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…
Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…
O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…
Pe 27 iunie 1849, Avram Iancu a trimis un răspuns oficial colonelului ungar Iosif Simonffy…
În perioada interbelică comuna Cuzdrioara ( acum în județul Cluj) făcea parte din județul Someș,…
Leave a Comment