Şvabii bănățeni au cerut ca Banatul să fie întreg anexat României

Cu toate ca unele voci subversive incearca astazi sa raspandeasca o propaganda potrivit careia Romania nu ar fi un stat unitar national si ca nu toate provinciile au dorit unirea, au existat actiuni favorabile unificarii in fiecare provincie istorica romaneasca, si nu doar din partea etnicilor romani ci si din partea altor etnii conlocuitoare cu romanii.

La 28 decembrie 1923, ziarul “Vestul Romaniei” publica un articol interesant, potrivit caruia comunitatea şvabilor bănățeni inainta un memoriu prin care se cerea ca Banatul să fie întreg anexat României, sau, in cel mai rau caz, Romania sa anexeze aproximativ 2/3 din Banatul istoric:

“Cu ocazia protestului ridicat la adunarea poporală din 15 Decembrie a.c. contra stabilirei frontierei între România şi Jugoslavia, partidul poporului şvab a înaintat un memoriu către comisiunea interaliată. S-a cerut anexarea Banatului întreg Ia România, ori în cazul cel mai rău linia Timişoara—Varsetz (Vârșeț,Vršac, Вршац)—Buziaş. Memoriul a fost înaintat comisiunei de către dr. Ştefan Frecot şi Jon Bélier, cu rugămintea ca, acest memoriu să fie înaintat conferinţei ambasadorilor”, sursa: Vestul Romaniei, Vineri 28 Dec. 1923 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Şvabii bănățeni au cerut ca Banatul să fie întreg anexat României

Cine erau svabii si cum au ajuns ei pe teritoriul actual al Romaniei? Dupa cucerirea Banatului de catre Habsburgi si retragerea garnizoanelor otomane din aceasta regiune, autoritatile imperiale de la Viena au inceput un amplu proces de colonizare, folosind in special germani catolici (șvabi) din Wurttenberg, Schwaben, Nassau.

Clima neprimitoare a dus la o rata crescuta a mortalitații, mulți dintre imigranți murind de malarie la 2-3 luni de la sosire. De aceea, pentru o vreme, creșterea populației a fost asigurata doar din procesul de imigrare. Ca rezultat ponderea germanilor catolici a ajuns la un moment dat la 50% din totalul populației.

Șvabii banațeni (in germana Banater Schwaben, in romana generic șvabi) sunt o etnie germana din grupul șvabilor dunareni care au emigrat in Banat cu peste 200 de ani in urma, venind din diferite regiuni din sudul Germaniei și Austria. Desi a format pentru lunga vreme o comunitate puternica si importanta, din cauza transformarilor politice din ultimul secol cea mai mare parte a șvabilor banațeni a emigrat in Germania.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Consecintele instalarii unui presedinte mut si orb la problemele romanilor din regiunile istorice romanesti

mar mai 31 , 2016
In timpul vizitelor sale in Ucraina, presedintele Klaus Iohannis ne-a demonstrat tuturor romanilor ca nu il doare nici macar in cot de soarta minoritatii romanesti asuprita in fel si chip si supusa unei ucrainizari institutionalizate, mai agresiva chiar si decat incercarile de rusificare desfasurate pe timpul URSS-ului in regiunile istorice […]
Consecintele instalarii unui presedinte mut si orb la problemele romanilor din regiunile istorice romanesti, Foto: presidency.ro

Poate vă place și:

libris.ro