Site icon Glasul.info

Serviciile secrete sovietice ( CEKA si G.P.U(GRU))

Serviciile secrete sovietice ( CEKA si G.P.U(GRU)), Foto: marsovet.org.ua

Serviciile secrete sovietice ( CEKA si G.P.U(GRU)), Foto: marsovet.org.ua

Serviciile secrete sovietice ( CEKA si G.P.U(GRU))

”Comisiunea extraordinara pentru a combate contrarevolutia, sabotajul si abaterile de la serviciu” (CEKA) a fost infiintata la 7 noiembrie 1917 de catre Lenin, prin semnarea unui decret, in calitate de presedinte al Consiliului Comisarilor poporului.
Din aceasta lunga titulatura, primele doua cuvinte, asa cum suna ele fonetic in limba rusa, sunt ”Ceresvicinaia Komisia”, iar prin prescutare, numele comisiei va fi cunoscut ulterior drept ”Ceka”.

Institutia avea puteri discretionare, afirmandu-se si intarindu-se gradual, pana la punctul critic in care ajunge sa devina cel mai temut instrument de teroare indreptat impotriva celor identificati ca fiind contrarevolutionari.

Serviciile secrete sovietice ( CEKA si G.P.U(GRU))

CEKA s-a remarcat prin niste acte de teroare nemaintalnite pana atunci, practicand epurarea etnica, intelectuala, politica, religioasa, pentru ca mai apoi, dupa succesul revolutiei bolsevice, sa ucida fara discriminare, potrivit abonimabilelor cote de ucidere, stabilite de catre liderii sovietici.

Crima a devenit curand principala masura prin care CEKA asigura siguranta statului, liderii acestei institutii cerand guvernului sovietic sa voteze asa numita ”teroare masiva”, motivand ca succesul revolutiei nu poate fi aparat decat prin suprimari in masa.
Executiile colective au devenit o obisnuinta pentru acele vremuri in care CEKA se tranformase intr-o putere de temut, Lenin insusi inventand pentru aceasta institutie titulatura de ”avangarda a revolutiei”.

Din 1917 pana in 1923, CEKA a infaptuit aproximativ 1.761.065 de crime, victime cazand: 815.000 de tarani, 344.250 de intelectuali, 192.000 de muncitori, 54.850 de ofiteri, 260.000 de oameni de trupa, 48.000 de jandarmi, 19.850 de functionari, 10.500 de agenti de politie, 6575 de profesori, 1215 de eclesiatici, 800 de medici si 25 de episcopi.[1]

CEKA nu s-a multumit sa actioneze doar pe plan intern, astfel ca din 1919 se transforma in GPU (GRU), cu intentia de a raspandi bolsevismul la nivel mondial, implicandu-se in desfasurarea progresiva a conspiratiei internationaliste.

Printre actiunile pe plan extern ale CEKA, se numara si atentatele teroriste din Bulgaria si Romania: agenti sovietici ai GPU au provocat explozia de la catedrala din Sofia, iar in Romania, Max Goldstein a instalat in 1920 un dispozitiv exploziv artizanal in Senatul Romaniei, ucigand mai multi inalti demnitari romani.

Note:

[1] Spionaj-contraspionaj, Cornel Tabacu

Foto: marsovet.org.ua

Exit mobile version